• Från och med i höst är det ett gemensamt bibliotekskort som gäller för hela STO-regionen. Totalt ingår sju kommuner i samarbetet. Arkivfoto.

  Gemensamt bibliotekskort för sju kommuner

  I höst går sju kommuner samman och inför ett gemensamt lånekort för samtliga bibliotek. För kommuninvånarna innebär det att det ska bli enklare att beställa, hämta och lämna böcker på vilket bibliotek som helst.

  Det är biblioteken i Stenungsund, Tjörn, Orust, Kungälv, Ale, Öckerö och Lilla Edet som redan idag har ett samarbete genom organisationen Bibliotek i väst. Nu i höst utökas samarbetet och det införs ett gemensamt bibliotekskort, som ger låntagarna ett större utbud och som ska fungera på bibliotek i alla sju kommunerna som ingår i samarbetet.

  Visserligen kan låntagarna redan idag låna böcker från samtliga kommuner och hämta och lämna böcker på vilket bibliotek som helst men med det nya kortet kommer det bli betydligt smidigare. Både för personal och låntagare. Exempelvis kan den som lånat böcker på Orust lämna tillbaka dem i Kungälv. Men det är inte förrän de når biblioteket i Orust som böckerna avregistreras. Med det nya kortet kommer böckerna att avregistreras direkt på vilket bibliotek de än lämnas in på.

  – Det blir en enklare hantering av allt, men framförallt kommer man kunna lämna in böcker var man vill på ett enklare sätt. Vi får en gemensam mycket tydligare bibliotekskatalog där man på ett enklare sätt kan se var boken finns och exempelvis reservera den, säger Katarina Elfving, bibliotekarie på Stenungsunds bibliotek.

  De nya bibliotekskorten kommer att släppas vid olika datum i olika kommuner men riktmärket är i början av hösten. I samband med att det nya kortet införs slutar de gamla att fungera och låntagare måste besöka biblioteken för att få ett nytt.

  – Det går inte bara att byta ut kortet. Enligt personuppgiftslagen måste vi få in ett nytt godkännande för att hantera personuppgifterna i det nya systemet och har man barn under 18 år måste man också följa med och göra ett nytt förbindelsekort. Det blir en liten procedur när man byter man i längden slipper man ha olika lånekortsnummer att hålla reda på, säger Katarina Elfving.

  Emma Hellström

  redaktion@lokaltidningensto.se

  Relaterade artiklar
  Fler artiklar