Glöm inte att hinna sluta stressa

Drick med måtta, ha koll på knölar i brösten, ät inte E-ämnen, undvik solen men inte för mycket, tipsar Daniel Lindell. Bland mycket annat.

Man ska ju vara påläst, allmänbildad. Det är viktigt att hänga med i vad som händer, både lokalt och världsvitt. Berest är också viktigt att vara, finns ju så många spännande platser i världen. Politiken måste man hänga med i, det är viktigt. Den styr allt i våra liv.

Ekonomi är viktigt. Man måste ha en buffert. Och helst investera på börsen. Då kan ju pengarna jobba för dig, när du inte orkar jobba. Men man ska inte lyssna på de som kan börsen, inte för mycket iallafall. För det är viktigt att göra egna analyser. Och då måste man hänga med i det som händer, både lokalt och världsvitt. Tänk på att de ekonomiska val du gör nu kan påverka din framtid. Kan avgöra om du blir en fattig pensionär eller ekonomiskt fri.

Ha koll på dig själv också, hälsan kan du inte ta lätt på. Ett friskt sinne i en sund kropp. Vinterbad är nyttigt. Och meditation. Ett liv i rörelse kan betyda att du får leva längre och friskare. Men inte för mycket rörelse, återhämtning är A och O. Glöm inte att din kropp är ditt tempel men glöm för allt i världen inte att den ska vara naturlig. Ett naturligt tempel. Se helst frisk, rosig och ung ut. Det är fräscht.

Ät varierat och se till att du får i dig minst ett halvt kilo grönsaker och frukt varje dag. Men kosttillskott är inte så bra. Så tro inte att du kan fuska med ett piller. Ät mindre rött kött och mer fisk. Omega 3 är superviktigt. Men se till att fisken har rätt märkningar. Ät mat lagad från grunden och ät lugnt och stilla. Var uppmärksam på varje tugga.

Ta hand om dina vänner, ditt sociala liv, din familj och dina djur. Ett rent hem är viktigt. Damm kan ge allergi och sådant. Uppfostra dina barn till att bli bra människor, ge dem frihet under ansvar. Tänk på att de är ditt ansvar. Stötta dem i skolarbetet men curla dem inte.

Ha ett spännande och rikt sexliv men se till att du får din sömn och viktig egentid. Investera i din relation. Och på börsen. Samt din hälsa. Läs mycket skönlitteratur men också fackböcker, du måste ju ha koll. Drick med måtta, ha koll på knölar i brösten, ät inte E-ämnen, undvik solen men inte för mycket. Den ger ju D-vitamin. Må bra, ha inte ångest, du har ju bara ett liv. Tänk på andra och dig själv. Var inte egenkär men älska dig själv.

Och du. Känn ingen stress. Det kan förkorta ditt liv. Tänk på det. Men inte för mycket.

Daniel Lindell

redaktion@lokaltidningensto.se