Gör sitt för att rädda kvar jobben

Mitt i rådande coronakris poppar de goda initiativen upp. Människor som vill hjälpa varandra och stötta det lokala företagandet har startat hjälpgrupper på sociala medier. ”Erbjudanden Stenungsund” är ett av dessa.

Joakim Fredriksen, kökschef på Karlbergs Krog i Stenungsund startade i förra veckan Facebookgruppen ”Erbjudanden Stenungsund”. Sidan syftar till att hålla igång restaurangerna, kaféer och handeln lokalt. På sidan kan alla företag bland annat lägga ut erbjudanden, kampanjer och rabatter som kan vara lockande för de i närområdet. Allt för att rädda kvar arbetstillfällen och hålla företag flytande när kundunderlaget sviktar.

– Jag jobbar ju i en drabbad bransch. Det är ju fler restauranger som har det som oss, så jag gör det här för oss alla. På sidan kan man få ut lite erbjudanden. Jag tänker att om folk hör om den här sidan så kan fler använda sig av den. Jag tror det är bra att ha allt samlat så det är lätt att hitta vad som finns här i närområdet.

Gruppen hade under måndagen 222 medlemmar, men fler behövs för att gruppen ska få optimal verkan.

– Jag hade velat haft en större spridning så klart.

Innan coronaviruset började sprida sig levde krogen på besökande gäster, nu lagas allt mer mat för avhämtning.

Tror du människor är rädda för att äta mat som tillagats av någon annan?

– Nej, jag tror inte människor är rädda det. Man är kanske rädd att det suttit en sjuk på platsen innan. Jag tror det är där problemet ligger och det att sitta nära andra. Vi var ju rätt tidigt ute med åtgärder här. Vi har tagit bort alla kontaktytor, så ingen gäst får något som rörts av någon annan än vår personal. De får inte ta kaffe eller bröd själva och varje salladskål är inplastad av oss för att eliminera smittspridning.

Restaurangen har ökat sin försäljning av hämtmat markant och även om man fortfarande har gäster inne i lokalen så hoppas Joakim Fredriksen på att fler ska våga sig ut och det med gott omdöme så klart. Krogen har också öppnat uteserveringen för att få gästerna att känna sig tryggare.

– Vi har öppnat upp uteserveringen så vi har 80-85 platser ute och 80 inne. Då kan vi sprida ut gästerna bland borden, så att man inte ska behöva sitta ihoptryckta med andra. Vi har ändå ganska glest mellan borden i vanliga fall. Så länge man är frisk så kan man besöka oss.

Nu sätter han sitt hopp till att krisen inte blir allt för långdragen.

– Går det över inom en månad kan vi i sådana här mindre samhällen som Stenungsund nog överleva. I Göteborg där finns så många restauranger så där blir det nog betydligt svårare.

Annika Sahlin Ottosson

annika.sahlin@lokaltidningensto.se