Göran Hermansson tog fyra medaljer när EM i styrkelyft för veteraner arrangerades i Helsingborg. FOTO: EMMA LENNHOLM

Göran tog fyra EM-medaljer i styrkelyft

– Det är inte dåligt att kunna göra tävlingsdebut vid 61 års ålder, säger den idag 62-årige Gunnar Hermansson från Tjörn som följde upp förra årets debut med att i onsdags ta hem tre EM-medaljer.

Mästerskapet avgjordes i Helsingborg under hela förra veckan med ett stort antal manliga och kvinnliga deltagare. På engelska heter den European Master Classic Championship 2018 vilket på svenska blir EM i klassiskt styrkelyft för veteraner.

Vilken var din målsättning?

– Jag hade problem med en sjukdom i höstas och var sängliggande i nästan en månad. Jag tillfrisknade men hade man varit frisk, så hade man kanske tagit en placering till.

Göran tog silver i i marklyft (201 kilo) samt brons i knäböj (150) och bänkpress (130 kilo) vilket av ett sammanlagt brons efter Nikeshin och tysken Paul Harald.

Träna eller protes

Till vardags arbetar Gunnar treskift som arbetsledare på Borealis i Stenungsund.

– För fem-sex år sedan gjorde jag en knäoperation. Läkaren sa till mig att antingen får jag börja träna eller så får de tillverka en protes för jag hade en massa artros i knäna, säger Gunnar som valde det förstnämnda.

– De hade STC i Myggenäs. Jag tränade med grabben (Henrik Hermansson) och tyckte det var roligt. Han pratade om att börja tävla i styrkelyft.

Varken i Stenungsund eller på Tjörn fans det någon klubb, så Gunnar hamnade i Sommarhemmets Kraftsportklubb i Uddevalla som han för övrigt tävlar för.

Sonen coachar

Far och son Hermansson, med Henrik som coach för Gunnar, kvalade i januari 2017 båda in i en tävling samt kvalade in till SM i Örebro sommaren samma år.

– Då fick jag ett silver och kvalade in till EM. Det tyckte jag vara roligt att kunna ta sig till.

– Det är inte dåligt att kunna göra tävlingsdebut vid 61 års ålder. Man är en så kallad late bloomer.

Hans viktklass i EM var 120 kilo plus i den veteranklass som kallas för master 3.

– Man blir veteran när man blir 40 år. Master 1 är mellan 40-50 år, master 2 är 50-60 och master 3 är 60-70, säger Gunnar.

”Stark som en häst”

Men det tar inte slut efter 70 år.

– Den äldste som tävlade var 82 år gammal och han var stark som en häst!

Då finns det fortsatt hopp för dig?

– Ja, då kan man ha en lång karriär framför sig! Och det är aldrig för sent att börja träna. Man kanske inte behöver göra SM och EM, men det är aldrig för sent.

Tony Balogh

0303 72 82 24

tony.balogh@lokaltidningen.sto

Relaterade artiklar
Fler artiklar