Det finns gott om jobb för de studenter som kommer ut i arbetslivet efter fredagens student. Särskilt inom vården. ARKIVFOTO

Gott om jobb för studenterna i STO

På fredag springer en kull studenter ut från Nösnäs – till ett STO där kraven för anställning sänkts markant.

– I STO finns jobb för den med driv och glöd i blicken, säger Gisela Petersson, företagsrådgivare Arbetsförmedlingen.

Arbetsmarknaden i Västra Götaland beskrivs som tudelad eftersom de heta yrkesområdena vanligtvis kräver en gymnasie- eller högre utbildning som de inskrivna på Arbetsförmedlingen sällan besitter. Dock menar Gisela Petersson att kraven för anställning generellt har sänkts, särskilt inom vårdyrken. Det är pigga, arbetsvilliga och alerta ungdomar som efterfrågas.

– Att vara arbetsvillig och driven värderas högre än erfarenhet idag, säger Gisela Petersson.

Lättast att få jobb inom vården

– Vården är katastrof i vårt område, de skriker efter folk och kraven blir allt lägre. Många ungdomar vill inte dit men det är där man har störst chans till jobb, säger hon.

I STO-regionen är det även yrkesförare, barnomsorgspersonal, säsongskockar och petrokemi-kunniga som efterfrågas. I Stenungsund har man startat en YH-utbildning specifikt anpassad för att få jobb på industrierna. Andra yrkesområden där kraven tydligt sänkts är inom barnomsorgen. Nu anställs till exempel barnskötare som förskollärare för att kunna bemanna förskolorna.

Det man kan se är att de traditionella yrkena så som de inom vård– och omsorg eller inom transport, inte längre är så populära bland unga, menar Gisela Petersson.

– De vill inte bli bilreparatörer eller undersköterskor. Jag tror att man var mer inriktad på att bara försörja sig förr. Idag söker man sig istället till det som verkar roligast, säger hon.

Spridda drömmar på Nösnäs

Studie- och yrkesvägledare på Nösnäsgymnasiet vägleder ungdomarna till vidarestudier och yrkesval. Man samtalar om framtiden och försöker ge en bredare bild av hur arbetsmarknaden ser ut och att det kan finnas flera ingångar till ett yrke.

– Jag upplever att det är spridda skurar av vad man drömmer om, men att de flesta får jobb bara de vill. Och särskilt om man inte väljer de mest populära jobben. Men oftast kanske man vill resa något år innan man söker sig vidare, säger Annalena Wedin Gimholt, studie-och yrkesvägledare på Nösnäsgymnasiet.

En av studenterna som springer ut på fredag är Jennie Henningsson. Hon har säkrat jobb till sommaren och hösten, men till vintern planerar hon att resa.

– Jag känner att jag vill komma iväg och leva lite innan jag pluggar vidare, säger hon.

Hon berättar att hon pratar om vidareutbildningar och var det finns störst chans till jobb med sina vänner, men att det kanske beror på att de går en högskoleförberedande linje. Hon har funderat på att studera något tekniskt eftersom det efterfrågas.

– IT verkar ju bra och om jag vill plugga något tekniskt tänker jag att jag kollar vad som verkar roligast under det liksom. Man vill ju välja smart, så det är kanske därför jag inte valt något än, säger hon.

”Körkort extra viktigt”

Till de studenter som ännu inte säkrat ett jobb tipsar Gisela Petersson om att gå in på kommunernas hemsidor, eller arbetsförmedlingen, och lämna en spontanansökan. Inom vården kan man fortfarande få jobb. I övrigt är körkort viktigt.

– I vårt område är det extra viktigt med körkort så att man kan ta sig till jobbet när bussarna inte går.

Andra generella tips är att gå på rekryteringsträffar som arbetsförmedlingen ordnar. Där har man chans till snabba intervjuer och i bästa fall får man besked direkt.

– En vårdjobbsmässa i Stenungsund för inte så länge sedan slutade med att alla besökare hade jobb när de gick därifrån, säger hon.

Amanda Karlsson

FAKTA – Här finns jobb i STO

Industri, Petrokemi: Processoperatörer, drifttekniker

Transport: Chaufförer med specifika behörigheter för exempelvis farligt gods, busschaufförer

Hälso- och sjukvård: Sjuksköterskor, undersköterskor

Pedagogiskt arbete: Förskollärare

Hotell- och restaurang: Säsongsarbetande kockar, servitriser

Annat: Medicinska sekreterare

Källa: Arbetsförmedlingen

Relaterade artiklar
Fler artiklar