Johan Aksell är kulturlots på Tjörn - och guidar ungdomar till olika kulturaktivitet. Arkivfoton

Guidar rätt i kulturdjungeln

Tjörns kommun satsar mycket på kultur, och har många aktiviteter riktade till unga. Men alla hittar inte dit. Därför finns Johan Aksell – kulturlots.

Kulturlotssatsningen har funnits i ett år och finansieras med bidrag från statliga Kulturrådet som möjliggör en halvtidstjänst. Tanken är att lotsen ska hitta unga som befinner sig i eller i närheten av så kallat ”utanförskap”. Det kan vara ungdomar som har det jobbigt på olika sätt, eller som helt enkelt kommer från hem där det inte faller sig naturligt att nyttja kommunens kulturutbud.

– Vi vill nå den här svåra gruppen, de som inte svarar via våra vanliga kanaler och hittar oss självmant. Många har kanske inte fått chansen att upptäcka vad de är intresserade av, säger Johan Aksell, kulturlots.

Han samarbetar med olika fritids för att komma i kontakt med barn som kan behöva lotsas, och har också samarbeten på gång med skolhälsan.

– De känner ju barnen och kan uppmuntra dem att ta kontakt med mig. Vi tror att det här är ett sätt att bryta utanförskap. Det är viktigt att ha något att engagera sig i, om det sedan är kultur, sport eller scouterna spelar inte så stor roll. Det viktiga är att man får komma utanför hemmet, träffa andra vuxna och ungdomar, vidga sina vyer. Kanske hamna i en miljö där man får lov att vara någon annan.

Just nu arbetar han bland annat med en nyanländ kille som ägnar sig åt poesi.

– Han har skrivit en dikt på sitt hemspråk och sedan försökt översätta den till svenska. Nu jobbar vi tillsammans med att få till meningsbyggnad och annat. Sedan är tanken att ta det vidare- kanske göra en podd eller film baserat på texten.

Kulturlotstjänsten finns kvar åtminstone året ut, och nu försöker man nå ut till fler ungdomar. Det finns fortfarande en del problem att lösa dock.

– Det här är en relativt stor ö med utspridda samhällen vilket gör att transport ofta blir ett problem. Alla har inte föräldrar som kan skjutsa.

Lotta Hohner

lotta.hohner@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar