Hade med sig vapen och hotade sitt ex – får samhällstjänst

En man hade med sig vapen när han kom hem till sitt ex. Kvinnan låste in sig på toaletten och larmade polis samtidigt som mannen försökte ta sig in. Nu döms mannen till samhällstjänst.

Det var i höstas som händelsen utspelade sig i kvinnans bostad på Orust. De båda hade en relation som hade tagit slut kort före kvällen när mannen kom hem till kvinnan.

Mannen gick in i bostaden och hade med sig ett vapen i ett fodral. Enligt kvinnan var han berusad och uttryckte att han ville skada både sig själv och kvinnan. Kvinnan berättar i förhör att mannen tryckt ner henne i soffan och hållit fast henne.

När hon lyckades ta sig loss låste hon in vapnet i ett gästhus och låste sedan själv in sig på toaletten i bostaden och larmade 112. Enligt kvinnan försökte mannen ta sig in på toaletten genom att slå sönder dörren med hjälp av stolsben. Både hon och personen som hon pratade med på 112 berättar att hon var mycket rädd under samtalet och spärrade dörren med av en hylla. Mannen ska också ha hotat henne i samband med händelsen.

Det dröjde en timme innan polisens insatsstyrka kom till bostaden och grep mannen.

Mannen har en annan version om vad som hände. Han erkänner att han varit i bostaden och att han hade ett hagelgevär med sig. Det menar han dock att han tog med sig för att han skulle skjuta lerduvor nästa dag och inte ville lämna det i bilen. Han menar att han aldrig hade för avsikt att skada kvinnan och att han tog tag i henne av nödvärnsskäl. Han erkänner däremot att han haft sönder en stol och dörren till toaletten men säger i förhör att han inte gjorde det för att ta sig in på toaletten.

Tingsrätten menar att kvinnans berättelse är mer trovärdig än mannens och att hennes berättelse också överensstämmer med övrig bevisning i målet. Därför fäller de mannen för skadegörelse, vapenbrott, grovt hemfridsbrott och olaga hot.

Däremot frias mannen från åtalspunkten om misshandel eftersom tingsrätten menar att det inte är bevisat att mannen tog tog i kvinnans handleder för att orsaka skada och att han heller kanske inte förstod att det hade gjort ont på kvinnan.

Eftersom frivården rekommenderat samhällstjänst som påföljd och mannen också sagt att han är villig att genomföra det så får han en villkorlig dom med samhällstjänst på 120 timmar. Han ska också betala ett skadestånd till kvinnan på drygt 19 000 kronor.

Kajsa Lind

kajsa.lind@lokaltidningensto.se