Han har havet som arbetsplats

 Tv + text

Fram och tillbaka åker färjan mellan Svanesund och Kolhättan. Kapten Donald Otterström tröttnar aldrig på utsikten över vattnet.

– Det här är det bästa jobbet jag har haft!

Klockan är strax före nio, vattnet ligger spegelblankt och färjan Gullmaj glänser i morgonsolen. Uppe i hytten sitter Donald Otterström tillsammans med kollegan Hans Gustafsson. På spisen fräser fläsk och bruna bönor, Donald häller av vattnet från kokt potatis.

– Vi har några killar som är nere i maskinrummet och arbetar, de behöver ju lite stadigare lunch sedan, säger han. Resterna av frukosten hamnar i en genomskinlig plastlåda, den tar Donald hem till sina dvärghöns.

– Det är miljömässigt och bra, ikväll ska de få spagetti när jag kommer hem.

Hans håller ställningarna medan Donald pysslar i köket, de jobbar tolvtimmarspass och turas om att köra, två timmar i taget. Den som inte kör gör allt ifrån att städa, jobba i maskinrummet och fixa med det som Donald kallar ”kontorsarbete” – alltså att jobba på datorn och notera händelser i loggen. Dessutom har de olika arbetsuppgifter utöver jobbet på färjan. Donald har bland annat ansvar för att vattna blommorna och att måla dykdalberna, de brandgula pelarna som färjan navigerar efter i dimma.

Donald Otterström har jobbat på färjan på Svanesundsleden i ett år, innan dess jobbade han på färjan i Lysekil. Men på havet har han varit sedan han var 16 .

– På den tiden var det lätt att få jobb. Jag hade pryat på Nordsjöfrakt och OT-rederierna och sedan fortsatte det, berättar Donald.

Vid 20-års ålder gick han på Sjöbefälsskolan i Göteborg och läste till första klassens skeppare. Efter att ha läst upp tre ämnen på komvux kunde han sedan gå vidare och ta examen som styrman och sjökapten. På den tiden lockade resor och äventyr, men nu är han nöjd med utsikten över Svanesundsleden.

– Vi jobbar två dagar, två nätter och sedan är vi lediga i sex dagar, säger han.

Donald är född och uppvuxen i Rönnäng, där han bor även idag med fru och tre barn. Yngsta dottern är 9 år, så det är skönt att slippa vara så långt bort.

Färjan Gullmaj har inga roder utan en propeller i varje ände. När de ska lägga till vänder de propellrarna och bromsar med en av dem.

– Det är lite speciellt att köra. Det är inte det allra lättaste, det ser lätt ut bara för att vi kan det, säger Donald.

– Ändå finns det fortfarande de som tror att färjan över Svanesundsleden går på vajer.

Alice Nordevik

redaktionen@lokaltidningensto.se

Donald om sitt yrke:

Hur hamnade du i yrket?

– Det bara blev så. De flesta kompisarna blev fiskare, snickare eller sjömän och jag ville resa och se världen.

Mest irriterande som du stöter på i yrket?

– Hmm… ingenting. Det här jobbet är det bästa jag har haft, när jag har varit ledig i 4-5 dagar längtar jag hit igen. Jag kommer stanna här till pensionen.

Får du den lön du förtjänar?

– Ja, det tycker jag. Det är ju sämre än vad jag har haft till sjöss innan, men man är ju hemma mycket mer nu och det är lättare att bli avlöst om det skulle hända något. Det är bara fördelar.

Vanligaste fördomen om ditt yrke?

– Att folk nästan jämför oss med busschaufförer. De vet inte vilken stor utbildning och säkerhet som krävs.

Vad är det bästa med yrket?

– Det är ju så mycket som är bra! Men jag som sjöman tycker att det är bra att jag får behålla min sjökaptens behörighet när jag jobbar här. Annars hade jag behövt gå om kursen.

Vad hade du gjort om du inte jobbade med det här?

– Jag har alltid varit intresserad av motorcyklar och har haft mc sedan 1979. Så jag var lite inne på att läsa och bli mc-polis ett tag. Men poliser kommer ju ingenstans, de stannar här i Sverige. För mig lockade det att åka ut och resa, så då blev det sjön.

Om sjökaptensyrket:

Utbildning: Att läsa till sjökapten på universitetet tar tre år och kräver att man sedan innan har sjötid. Har man inte det kan man istället studera fyra år.

Lön: Genomsnittslönen i lägsta befattning är cirka 30 000. Sedan stiger det till strax över 60 000 i månaden.

Efterfrågan: Arbetsmarknaden väntas vara i balans de närmaste åren.

Alice Nordevik

0303-72 82 29

redaktionen@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar