Han räddar liv i Kenya

Malaria, hepatit och infektioner. Narkosläkaren Herman Cerne åkte till Kenya för att ta hand om sjuka barn på landsbygden.

Det är inte första gången Herman Cerne lämnar Orust för sjukvårdens skull. Efter tio år på landstinget hoppade han av och har tillbringat de senaste tjugo med att frilansa. Bland annat hos svenska och norska försvaret, i länder som Tchad och Afghanistan där han har arbetat som fältläkare.

– Men militären har en gräns på 60 år tror jag, dessutom behöver man klara en del fystester för att åka med dem, säger Herman Cerne.

Därför sökte han andra vägar, men tyckte att organisationer som Röda Korset och Läkare utan gränser verkade i allt för krigsdrabbade områden.

– Jag har barn och barnbarn, så jag håller mig till de fredliga. Det ger mig ändå väldigt mycket som människa.

Så valet föll på att åka med Rotarys Läkarbank, en stafettverksamhet där läkare arbetar sex veckors pass och sedan byts av. Herman Cerne hamnade en bit utanför staden Kisumu, där han jobbade som ”jeepdoktor”. Därifrån har Rotary ett antal linjer ut till fem av de allra fattigaste byarna på landsbygden. Måndag till fredag åker de ut med sin jeep och återkommer sedan till samma by varje veckodag.

– Det var en resa på ungefär en till tre mil, där vi skumpade oss fram på små grusvägar. Ibland var vägarna helt bortsköljda av regn, så då var det bara att vända.

Rotary behåller samma by i fem års tid och avslutar sedan linjen, så att de kan påbörja en ny till en annan by. Under de fem åren jobbar teamet inte bara med sjukvård, utan även med utbildning och information.

– De har program för hygien, sanitet, family planning, skydd mot infektioner och vikten av rent vatten. I varje by finns det volontärer från lokalbefolkningen som genomgår utbildningen och sedan för vidare kunskaperna till resten av byn, säger Herman Cerne.

Vissa patienter kom aldrig tillbaka

I sjukstugorna, som ofta var gamla kyrkor, träffade han runt 50 patienter om dagen. De allra flesta var barn.

– I Sverige hade de flesta hamnat på intensiven. Men det bästa vi kunde göra där vara att behandla, ge dem näring och informera föräldrarna om hur de skulle ta hand om sina barn. Sedan sa vi åt dem att komma tillbaka nästa vecka, men vissa kom ju aldrig igen. Jag vet faktiskt inte hur många som dog när jag var där.

Herman Cerne och de andra stafettläkarna fick resa, mat och husrum betalt av Rotary men jobbade ideellt.

– Rotary är väldigt välkommet där nere, jag tror verkligen att de gör skillnad.

Men utanför de ideella organisationernas verksamhet finns det stora problem med korruption. Den kenyanska staten får biståndspengar för sjukvård, men bara en bråkdel kommer på plats.

– Det måste ske en förändring. Korruptionen är den största bromsklossen för utvecklingen av landet, säger Herman Cerne.

Korruption till trots berättar han om meningsfullheten, känslan av att göra mer nytta än hemma.

– Det är ett helt annat sammanhang, det är små barn som har hela livet framför sig. Här hemma är det mer finlir, knän och höfter som ska bytas ut på äldre personer. Där nere handlar det om överlevnad, man kan göra så mycket med så små medel.

Och åka tillbaka i framtiden, det vill han absolut göra.

– Folk är så otroligt generösa och vänliga där, mitt i sin fattigdom. Jag tar med mig ödmjukhet och tacksamhet över att vi har det så bra här, enda skillnaden är att jag råkade födas här och dem där. Så jag känner glädje, men även skyldighet att hjälpa. Jag vill åka dit igen någon gång varannat år, så länge hälsan håller.

Alice Nordevik

0303-72 82 29

redaktionen@lokaltidningensto.se

Fakta: Rotarys läkarbank

Startades 1988 och arbetar med att förbättra tillgången på hälso- och sjukvård för familjer som annars skulle vara utan. Detta görs med hjälp av mobila kliniker organiserade i jeeplinjer. Jeeplinjerna bemannas av kenyansk personal och en svensk läkare. Cirka femtio läkare och tandläkare deltar varje år i läkarbanken. Målet är att stödja befolkningen med utbildning och kunskap så att de tillsammans med myndigheterna till sist ska kunna ta över ansvaret själva.

Relaterade artiklar
Fler artiklar