Här är STO-regionens lussekatt

En lat och lite klumpig trasdocka med en ängels tålamod  – det är årets Lussekatt i Lokaltidningens tävling.

Det blev ragdollkatten Älsa som tog hem titeln som årets lussekatt, i hård konkurrens med åtta andra söta missar som tog sig till final.

– Gud så roligt! Jag blir verkligen jätteglad! säger Älsas oerhört stolta matte Jessica Apelgren.

Lussekattstävlingen har väckt stort engagemang, med rekordmånga bidrag och ett intensivt röstande på Lokaltidningens hemsida.

– Jag har engagerat släkt, vänner och arbetskamrater i det här, det får jag erkänna. Jag upptäckte efter ett tag att det måste gå exakt 24 timmar mellan röstningarna, det räckte inte att det blev en ny dag. Så då satt jag redo att rösta när det var dags. Jag röstade faktiskt på Cocos också – det var en väldigt söt katt, säger Jessica Apelgren.

Varning för sötchock! Här är alla bidrag i Årets lussekatt

Hon beskriver Älsa som en väldigt lugn och snäll katt med ett stort tålamod.

– Jag har en hund också, en boston terrier, och han brukar vara ganska hårdhänt med henne när han vill leka, släpa henne i svansen och så där. Men aldrig att hon rivs eller så, hon bara tar det.

Älsa är av rasen ragdoll, som betyder trasdocka. Namnet kommer av rasens speciella sätt att ibland bli helt lealösa i kroppen när man lyfter upp dem.

– Det är en väldigt trevlig kattras. Lugna och liksom coola.

Favoritplatsen är på en fårskinnspäls, där hon kan tillbringa hela dagen sovandes.

– Hon gillar verkligen att ”chilla”. Ibland har jag trott att hon var sjuk, men katter är ju sådana. Så plötsligt kommer hon och vill har mat eller leka med sin boll igen. När hon leker är hon ofta lite klumpig. Man tror ju gärna att katter ska vara smidiga, men hon dunsar omkring och brakar in i saker.

I hemmet finns en enorm klätterställning och gott om kattleksaker. Kaffekopparna har kattmotiv och på toaletten hänger en skylt med bild på en dränkt och påtagligt missnöjd katt med en påminnelse om att fälla ned toalettlocket. På insidan av ytterdörren finns en påminnelse om att sätta på radion för Älsas skull innan man lämnar hemmet.

– Jag vill inte att det ska bli för tyst och tråkigt för henne när hon är ensam på dagarna.

Är du något av en ”Crazy cat lady”?

– Haha, skojar du? Det är jag verkligen, det blir man om man har katt. Det är något magiskt med deras värme och lugnet de utstrålar. Jag har alltid haft katter omkring mig, när jag red som liten hade vi massor av stallkatter. Nio av dem skulle ha p-piller och det var min uppgift att ge dem det, så jag är lite  av en expert på att handskas med motvilliga katter.

Lotta Hohner

0303 72 82 23

lotta.hohner@lokaltidningensto.se