Här bärgas fiskebåten från havets djup

Den fiskebåt som för knappt två veckor sedan sjönk utanför Skärhamn bärgades under natten mot torsdagen.

Det var förra söndagen som en fiskebåt började ta in vatten och gick till botten på 37 meters djup. Sjöräddningssällskapet och kustbevakningen larmades ut och kunde rädda en person från den sjunkande båten.

Läs mer: En person räddades från sjunkande fiskebåt

I början av veckan upptäckte Kustbevakningen att en mindre mängd olja hade läckt ut och bedömde dessutom att det fanns risk för ytterligare läckage.

– Därför beslöt vi att starta en miljöräddningsoperation. Den för vår personal säkraste metoden var att lyfta upp båten från botten och transportera till hamn, säger räddningsledare Roger Gebauer i ett pressmeddelande.

Båten ska enligt uppgift innehålla cirka 1 500 liter diesel och 50 liter hydraulolja samt andra skadliga ämnen som ofta finns ombord på en fiskebåt.

– Det är ovanligt att Kustbevakningen genomför bärgningar. Som regel är det privata bärgningsföretag som anlitas. I det här fallet fanns risk för att olja och andra farliga ämnen skulle skada naturen och då måste vi agera snabbt eftersom olja kan spridas fort i vatten, fortsätter Roger Gebauer i pressmeddelandet.

Jörgen Hansson är on scene commander för operationen ombord på Kustbevakningens kombinationsfartyg KBV 001 som gjorde själv lyftet. Han beskriver i samma pressmeddelande bärgningen som lyckad:

– Det finns alltid risker med en bärgning. I det här fallet låg båten på 37 meters djup och med fiskegarn runt båten som försvårat arbetet. Det fanns också en riskbild med diesel och andra farliga ämnen. Lyftet är ett riskmoment i sig men tack vare vår duktiga personal lyckas det bra.

Jacob Humlén

jacob.humlen@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar