Foto: Mattias Almstedt

Här leker delfinerna i Stenungsund

tv+text

Mattias Almstedt och sonen skulle bara ta en kvällstur på vattenskoter. Istället fick de två timmars delfinuppvisning, i Hakefjorden precis vid Stenungsund.


– Det var en riktigt häftig upplevelse, det är ju inte ofta delfiner går så långt in, säger Mattias Almstedt som filmade de tre djurens lek bara en liten bit utanför Stenungsund.

Det var vid 17-tiden på fredagen som han och sonen Rasmus skulle ge sig ut på en liten kvällstur på sina vattenskotrar. Rasmus åkte ut först. När Mattias Almstedt kom efter trodde han först att sonen fått stopp på sin skoter, eftersom han satt helt stilla mitt i vattnet. Men sedan såg han att sonen tecknade åt honom att sakta ner.

– Då såg jag hur de simmade runtomkring oss.De hoppade över vattenytan och simmade fram och tillbaka. Som närmast var de kanske en meter ifrån oss. Det var helt magiskt.

Svante Lysén, konservator och delfinexpert, har lite svårt att avgöra huruvida det rör sig om delfiner eller de mer ofta siktade tumlarna utifrån den pixliga film han tagit del av.

– Men jag lutar åt att det är delfin man ser, utifrån fenorna.

Dagen efter, på lördagen, rapporterades att tre sadeldelfiner siktats i Marstrandsfjorden. Enligt Jan Uddén, museipedagog och naturexpert vid Bohusläns museum, ökar det chanserna för att även de djur som Mattias Almstedt såg ska vara just delfiner. Troligen är det mat som lockat in dem.

– Om det var en pålitlig observatör som såg Sadeldelfiner i Marstrandsfjorden är det nog ingen djärv gissning att påstå, att det är samma djur som setts i Stenungsund. Det är väldigt gott om småsill och makrill i fjordarna norr om Stenungsund just nu.

Lotta Hohner

lotta.hohner@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar