Johan Ernstson. Foto: Anna Berglund

Hektisk tid för kyrkan

Julen är en av kyrkans mest intensiva perioder. Med musik, aktiviteter, julkrubba och julottor fylls kyrkorna av julstämning och julfirande människor.

– Jag tror julens budskap om frid och fred tilltalar många, säger Catarina Holmgren Martinsson, präst i svenska kyrkan i Stenungsund.

December är en hektiskt period för präster, kyrkoherdar och kyrkomusiker, med extra gudstjänster, musikarrangemang, dramatiserade berättelser, midnattsgudsjänster och julottor.

– Julen handlar om kärlekens budskap, om alla människors lika värde, säger Johan Ernstson, kyrkoherde i Svenska kyrkan Tjörn. Som menar att det där att ta hand om varandra, värna de skyddslösa är ett starkt budskap som symboliseras av barnet i krubban.

– I en kyrklig kontext är juldagen det viktigaste, i mötet med det lilla, sårbara barnet, som dessutom tvingas bli flykting direkt.

Levande julkrubba

Och det är ett digert program i kyrkorna. I Valla kyrka på Tjörn bjuds skolorna och allmänheten in att ta del av en levande julkrubba.

– Det är en upplevelsevandring, en dramatiserad berättelse av Josef och Marias historia som avslutas vid krubban inne i kyrkan och det lilla barnet.

I december och under själva julhögtiden söker sig många till kyrkan, säger Johan Ernstson.

– Det finns en stark gemenskapsfaktor i julen och det är ofta fullsatt på julaftons midnattsmässa och juldagens julotta. Vi har också en julotta för morgontrötta klockan elva.

Själv kommer han inte jobba över julhelgen, utan tar vid till nyår istället.

– Det har blivit ett många jular med arbete, men det är en fantastiskt rolig och fin tid.

Mycket på gång

På Orust händer det också mycket i kyrkorna inför och under julen.

– Tillsammans med påsk är julen kyrkans viktigaste och intensivaste period, säger kyrkoherde Håkan Helleberg.

– Många människor har förväntningar kring julen och kyrkan spelar sin roll där. Man vill ha krubban, kören och de kända julsångerna.

Nytt för i år är en planerad jularrangemang i Hälleviksstrands kyrka den 17 december.

– Den kommer vara ouppvärmd, så det gäller att ha varmt på sig, tillägger Håkan Helleberg.

På Orust har man i flera år arrangerat En annorlunda juli i Tegneby kyrka dit folk kan komma som kanske annars är ensamma på jul, och dit kommer också en del besökare från flyktingboenden.

– Det brukar komma drygt 40-50 personer, och man ser ett behov av gemenskap, tillägger Håkan Helleberg som arbetar över jul.

– Det är klart att det är mycket att göra med extra gudstjänster, julbön och julotta. Men det hör till det här yrket, det är intensivt men inte tungt.

I Stenungsund har man som på Tjörn ett skådespel om Josef och Marias vandring till krubban.

– Det händer mycket inom pastoratet, men vi lägger mycket energi på julspelet, berättar Catarina Holmgren Martinsson, präst i svenska kyrkan i Stenungsund.

Spelet involverar ett trettiotal, både anställda och ideella krafter, som tillsammans iscensätter historien.

Förra veckan kom knappt tusen skolelever till skolföreställningar i Kristinedalskyrkan där de utanför fick möta de tre vise männen och riktiga kameler, får och åsnor. I helgen spelades den för allmänheten samtidigt som det var Luciatåg i Ödsmåls kyrka.

Catarina vittnar om en högtid med mycket aktivitet, arrangemang och besökare.

– Det är mycket förberedelser inför jul nu, bland annat har vi krubbsamlingar, där man pratar om vad som hände på julafton och mycket annat.

Hon tror fortfarande kyrkan är en viktig del av julen i ett annars sekulariserat samhälle.

– Kyrkan bär fortfarande traditioner som förknippas med julen och för många tror jag fortfarande den är en del av julfirandet. Vi har en del besökare kring jul som annars inte kommer till kyrkan. Som kanske gillar ljuset i mörkret, andlighet och frid, jämte budskapet om generositet, gemenskap och kärlek.

Anna Berglund

Relaterade artiklar
Fler artiklar