Helen Olsson, Föggetorp är årets kulturpristagare på Orust. Hon får priset för det stora arbete kring släktforskning i kommunen, och framförallt i Torps församling. Foto Erika Olofsson

Helen i Föggetorp årets kulturpristagare

Hon kan allt om Torps socken och det har hon nu fått Orusts kulturpris för. Helen Olsson i Föggetorp får priset för sitt ”stora intresse för den lokala historien”

Det är en glad och förvånad Helen som lite omtumlat tar emot nyheten att hon utsetts till kulturpristagare på Orust

– Det är givetvis oerhört roligt. Mycket förvånande men roligt att det arbete jag lägger ned får sådan uppmärksamhet.

Helen har i många år engagerat sig i att forska och dokumentera Torps sockens historia. Forskandet har bland annat lett till att Helen givit ut en omfattande historik om gården Ström. Helens stora intresse för den lokala historien har gjort att hon inte bara samlat in mängder av berättelser utan också skapat ett bildarkiv med tusentals fotografier. Dessutom finns det hemma på gården i Föggetorp ett mycket välordnat gårdsmuseum. Hon är också aktiv i Myckleby Hembygdsförenings bokserie om gårdshistoria. I motiveringen till priset lyfter utskottet för samhällsutveckling, de som utser pristagarna, fram Helens engagemang att hålla den lokala historien levande.

I somras arrangerade Helen Föggetorpsveckan. Det blev en vecka i Torps församling med vandringar, bildvisningar och föredrag.

Läs mer: Föggetorpsveckan

– Det kom så otroligt mycket folk på vandringarna. Vi var över 100 personer vid varje vandring och lika många vid de bildspel jag höll i Stenshult. Nyligen höll jag ett bildspel för släktforskarföreningen och det kom 107 personer dit för att lyssna. Det är ett oerhört stort intresse för den lokala hembygden.

Föggetorpsveckan är endast en del i det arbete Helen lägger på att bevara minnen och foton från Torps församling. Intresset för bygden är mycket stort. Helen har under många år samlat på foton från hembygden. Foton på människor men även på platser i Torp.

– Jag vill dokumentera för framtiden. Snart finns det inga gamla kvar att fråga om livet förr. Det är viktigt att vi bevarar vår historia.

2003 gav Helen ut en bok om Ström och Slussen. Hon är även författare till tre av släktforskarföreningens årsböcker. En av böckerna handlar om gamla bilder från Orust. Bilder, gamla fotografier är något som intresserar Helen mycket. Hon har en diger samling, uppskattningsvis runt 10 000 foton på människor och platser i Torp.

– Jag tänkte för ett par år sedan att det är synd att bara jag sitter på alla dessa gamla foton, så jag satte samman ett bildspel och visade i församlingshemmet.

Läs mer: Hundra besökare

Intresset för bildspelet var stort, Helen har fortsatt att visa bilder. I dag har hon sju olika bildspel som hon brukar visa. Det första bildspelet var om bygden kring Assmunderöd, där även Ålgårds kvarn ligger.

– Jag brukar ha ett bildspel om hösten och ett om våren. Vi får se om det blir något i höst. Det gäller att hinna med att göra nya bildspel. Material har jag, men det tar tid att få fram fakta till bilderna.

Pengarna, 10 000 kronor, ska användas till fortsatt forskning.

– Det kostar en del att hålla på, så pengarna går tillbaka till det jag brinner för, hembygdsforskningen.

Erika Olofsson

0303-728229

erika.olofsson@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar