Helen kan allt om Torps socken

ORUST Vem var det som bodde i Cronstette-torpet och hur många minns Arvid på Skräpppås?

Den som vet svaren på frågorna, och som kan allt om människorna och gårdarna i Torps sockenär Helen Olsson. Att lyssna till Helens berättelser om livet förr, om de små torpställena, om människornas kamp att överleva men även om byggnader som i dag står kvar, är en ynnest. Det Helen inte vet om Torp, det är inte värt att veta. Själv bor hon i Föggetorp, inte långt från Torps kyrka. Det lilla vita huset där Helen och hennes Pelle bor i dag, är gammelmormors hus. Intill ligger Johani Föggetorps gård, byggt 1855 och även den i Helens släkt. I ladugården som hör till gården har Helen skapat ett museum.

– Museum är kanske inte rätt beskrivning, det är en stor samling. Jag gillar att samla på gamla grejor och har plockat ihop en del under åren.

Alla föremål är noga märkta, Helen vet exakt varifrån de kommer. Vem som ystade osten somlåg i ostkorgen, på vilken gård hästen iklädd oket arbetade och i vilken stuga kaffet i rostpannan fick sin smak.

– Många av dagens ungdomar har aldrig sett föremålen jag har här. Det är ett sätt att bevara det gamla till eftervärlden.

Gården som Helen vårdar ömt vittnar om intresset för bygden. I muren som omgärdar gräsmattan har hon ristat in namn och årtal på alla som bott på gården.

– Jag har alltid varit intresserad av bygden vi bor i. Torp har en liten undanskymd plats på Orust. Här finns inget samhälle, ingen affär men här har funnits många levnadsöden.

Helen har under många år samlat på foton från hembygden. Foton på människor men även påplatser i Torp.

– Jag vill dokumentera för framtiden. Snart finns det inga gamla kvar att fråga om livet förr. Det är viktigt att vi bevarar vår historia.

2003 gav Helen ut en bok om Ström/Slussen. Hon är även författare till tre av släktforskarföreningens årsböcker. En av böckerna handlar om gamla bilder från Orust. Bilder, gamla fotografier är något som intresserar Helen mycket. Hon har en diger samling, uppskattningsvis runt 10 000 foton på människor och platser i Torp.

– Jag tänkte för ett par år sedan att det är synd att bara jag sitter på alla dessa gamla foton, så jag satte samman ett bildspel och visade i församlingshemmet.

Intresset för bildspelet var stort, Helen har fortsatt att visa bilder. I dag har hon sju olika bildspel som hon brukar visa. Det första bildspelet var om bygden kring Assmunderöd, där även Ålgårds kvarn ligger.

– Församlingshemmet som jag varit i tidigare är för litet, nu kommer det så många att jag får varai Stenshult för att alla ska få plats.

I veckan kan en bredare publik få ta del av Helens kunskap om Torp. Föggetorpsveckan hålls förförsta gången, ett initiativ som redan innan det hållits har tagits väl emot.

– Det är så många som efterfrågat mer än de bildspel jag visat. I Töllås finns det flera sommargäster som missat bildspelen eftersom de hålls på vår och höst. Nu får de chansen att se bildspelet om ”Töllås i gånga tider”.

Tre bildvisningar under en vecka, till det kan läggas lika många kulturvandringar. Den i Ström kommer bli en engångsföreteelse.

– Fotbollsplanen fanns på 1930-40 talet men växte igen. Nu är det kalhygge där och planen syns men det är sista chansen att se Strömsvallen, här har nyligen planterats gran.

Båtmanstorpet Sabels, Cronstette-torpet som inte ligger långt från platsen Himmelriket, och kulturvandring längs med den gamla landsvägen väntas under Föggetorpsveckan. Helen är guide både under vandringarna och under bildvisningarna. Hon ser fram emot veckan som blir roligmen lite slitsam.

– Blir det lyckat och folk kommer, kan det bli tal om en fortsättning, vi får se…

 

Erika Olofsson

0303-728229

erika.olofsson@lokaltidningensto.se

 

FaktaFöggetorpsveckan

Måndag 10/7 kl. 18:00 Bildspelsvisning ”Töllås i gångna tider” i Föreningslokalen Stenshult.

Tisdag 11/7 kl.18:00 Kulturvandring ”Ström- Höggeröd”. Samling vid timmerupplaget utmed landsvägen vid busshållplats ”Strömsbacken”.

Onsdag 12/7 kl. 18:00. Bildspelsvisning ”Den gamla landsvägen” i Föreningslokalen Stenshult.

Fredag 14/7 kl. 18:00. Kulturvandring ”Ödsmål – Slätthult”. Samling vid Borgs garage, Åsarnavägen-Ödsmål.

Lördag 15/7 kl. 12:00 Hasselö-Stenshults släktförening håller årsmöte i Torps församlingshem. Bildspel från trakten visas.

Söndag 16/7 kl.10:00. Kulturvandring ”Gamla landsvägen” Kyrkan – Nötesund. Samling vid Torps kyrka.

 

 

Relaterade artiklar
Fler artiklar