Hemkunskap på skolschemat

Att laga mat på skoltid och inte få ha skorna på inomhus är två stora skillnader mellan skolan i Sverige och skolan i Europa.

Ingen av de besökande eleverna i Erasmusprojektet har varken hemkunskap eller slöjd på skolschemat. Att få laga mat på skoltid var något som förvånade Marta Garcia från Spanien mycket.

– Det har varit jätteroligt att få baka. Jag önskar att vi hade hemkunskap i skolan.

Marta bor hemma hos Annie Andersson. De båda har träffats tidigare då Annie i projektet besökte Martas skola och bodde då hos Martas kompis. Annie tycker att Erasmus är ett roligt projekt som ger henne så mycket.

– Jag läser spanska i skolan och det är kul att få öva på språket med en tjej i min ålder som har spanska som modersmål.

Läs mer: Utbyte under en vecka

Hos Sofia Andersson bor Cassandra Favennec från Frankrike och Carlos Almedia Guerra från Rumänien. För både Carlos och Cassandra var det första gången de var utomlands. Att få besöka Sverige är något nästan exotiskt tycker de. Båda är förvånade över hur grönt det är i landet och att så många bor i villor. Att få ta del av en annan kultur, smaka på svensk mat och träffa nya människor ser det som bäst med Erasmusprojektet. Vissa mindre kulturkrockar har de redan stött på.

– Det är så konstigt för mig att svenskarna tar av sig skorna inomhus. Vi har alltid skorna på oss i skolan, säger Cassandra.

Carlos är mycket fascinerad över att både slöjd och hemkunskap ingår i den svenska skolan, inget av ämnena finns i Spanien.

– Vi har fått baka bullar och göra köttbullar tillsammans med de svenska eleverna. Jag önskar att vi hade möjlighet att lära oss matlagning i skolan.

Cassandra valde att få åka till Sverige för att hon tycker att den nordiska historian är intressant.

– Svenska verkar vara ett svårt språk att lära sig. I vår värdfamilj pratar vi bara engelska med varandra och det fungerar jättebra.

Sonia Constantisa Bagu från Rumänien var förvånad över hur goda kunskaper i engelska de svenska eleverna har.

– Även om vi alla pratar olika språk är det engelska vi får använda. Det märks att den svenska skolan satsar internationellt, eleverna är duktiga på språk.

Veckan i Henån kommer att avslutas med en gemensam middag för besökare samt elever och deras familjer. En gemensam aktivitet är planerad och ska genomföras utomhus om inte vädrets makter ställer till det. Det ska spelas något så svenskt som brännboll.

Erika Olofsson

0303-728229

erika.olofsson@lokaltidningensto.se