Hemtjänsten tar hojen

Nu knäpper hemtjänstpersonalen i centrala Henån på sig cykelhjälmen innan de ska ut till brukarna.

De har redan en elbil som de tyst susar runt på gatorna med. Röra centrum hemtjänstområde har nu fått ytterligare ett elfordon – en elcykel. En elcykel är en cykel med en elektrisk hjälpmotor. Man trampar på normalt sätt, men motorn känner av hur mycket man trampar och hjälper till i proportion till detta. Elcykeln har inte cykelns största nackdel: brist på styrka i vissa situationer, som uppförsbackar och motvind. Med en elcykel cyklar du uppför en backe lika lätt som du cyklar nedför. Tack vare detta kan elcykeln i många fall ersätta bilen, till glädje för både plånboken och miljön.

Personalen som arbetar i centrala Henån kan numer istället för att ta bilen eller gå, ta cykeln. Idén om en elcykel kom från Marcus Stenerås, enhetschef för Röra, Torp och Myckleby hemtjänst.

– Tanken om en elcykel väcktes då vi såg över hur korta sträckor bilarna i centrum rullar. Många gånger är det lättare för personalen att gå till brukarna än att ta bilen och då kan cykeln vara ett komplement.

Elcykeln fanns redan i kommunens ägo och har nu flyttats till hemtjänstens lokaler. Cykeln kommer enligt enhetschefen bidra till kommunens mål att bli miljö- och klimatneutralt samtidig som den gör gott för personalens hälsa. Cyklarna är en miljövinst, en ekonomisk vinst och en vinst för personalens välmående.

– Det har varit tal inom hemtjänsten att se över antalet bilar. Elcykeln är självklart ett sätt att få ned kostnaden för bilar men framförallt är det ett hjälpmedel för personalen som smidigt kan ta sig mellan brukarna.

Hemtjänstens personal ska utrustas med regnställ för att klara vädrets skiftningar. Tanken är att ävencykeln ska ses över och under de kallare månaderna få vinterdäck. I dag finns det en elcykel i hemtjänsten, planen är att det på sikt ska finnas två cyklar.

Ida Karlsson och Marie Larsson arbetar båda i Röra centrum och kommer få cykla runt till sina brukare. De båda är positiva till satsningen på elcyklar. Ida har haft cykelturen ett par gånger och ser bara fördelar med att vara hjulburen.

– Det går så mycket fortare än att gå mellan brukarna. Vårt område är bara i centrala Henån så det går fort för oss att ta cykeln mellan de olika bostadsområdena.

Positiv är även kollegan Marie som för dagen ska ta premiärturen med cykeln.

– Vi ska få cykelväskor som vi kan ha vårt material i. När vi får dem blir cyklarna ett bra komplement till våra bilar.

Erika Olofsson

0303-728229

erika.olofsson@lokaltidningensto.se