Henrick uppmanar alla att bidra efter branden

Vi måste bry oss, det menar Henrick Eriksson som dragit igång en insamling till förmån för de familjer som drabbats i helgens brand. Med start måndag eftermiddag går det att lämna in kläder och andra förnödenheter som de drabbade familjerna kan ha nytta av.

Den som förlorar sitt hem i en brand blir inte bara av med möbler och minnen. Alla kläder, hygienartiklar och saker som lakan och handdukar har också försvunnit i branden. Henrick Eriksson är en handlingarnas man. Att stå passiv och se på är inget för honom.

– Vi måste reagera och agera. Det måste göras insatser nu och inte om en vecka. Det är nu de stackars människorna är i behov av allt från kläder till tandborstar.

Läs mer: Våldsam brand i flerfamiljshus

Han startade redan under söndagen upp en insamling där han via sociala medier vädjade till Orustborna att förenkla vardagen för de drabbade. Hans butikslokal i centrala Henån står tom sedan företaget flyttade till Tjörn. Butikslokalen kommer Henrick öppna upp redan under måndagseftermiddagen för att där ta emot material som välvilliga vill skänka.

– Det är alltid problemet vid alla insamlingar, det finns ingen lokal att ta emot grejerna i. Här har jag en stor tom lokal och dessutom en vilja att hjälpa till. Min personal kommer att finnas på plats från måndag eftermiddag för att ta emot allt som lämnas in.

Henrick tar emot allt utom möbler och barnleksaker.

– I dagsläget är det först och främst allt från sängkläder, handdukar, hygienartiklar, torr- och konserverad mat, djurartiklar, vuxenkläder och annat. Tänk på vad du själv skulle behöva om du miste allt. Och jag menar allt. Helt och rent eller nytt, så som du själv skulle vilja ha det.

Läs mer: Resurser för de drabbade

Att ställa upp för medmänniskan ser Henrick som viktigt.

– Jag säger inte att Orustborna ska köpa matkassar för tusentals kronor och skänka. En tub tandkräm eller matkonserver är lika välkommet. Den som inte har råd att skänka saker kan bidra med stöd och uppmuntran. Ett upplyftande brev kan vara en nog så stor gåva att få.

Henrick vill komma i kontakt med de drabbade familjerna så de kan komma till hans butikslokal och hämta från det som skänkts. Han har varit i kontakt med kyrkan som öppnade Kyrkans hus under lördagsnatten och hoppas den vägen få förmedlat till de drabbade att de är välkomna.

– Vi är så vana att få information via sociala medier men de som blivit av med allt i sitt hem är troligen även utan surfplatta, dator och kanske även mobiltelefon. Därför önskar jag att vår insats sprids till de drabbade via andra kontakter.

Insamlingen kommer att ske under måndag till och med torsdag, på eftermiddagarna. Henrick önskar att de nödställda ska hörsamma och verkligen komma och hämta det som behövs.

– Får vi in så mycket att det blir saker över kommer jag skänka detta vidare till någon form av välgörande ändamål.

Erika Olofsson

0303-728229

erika.olofsson@lokaltidningensto.se