Peter Engman blev vittne till tågolyckan, och vände om för att hjälpa till. Då passade någon på att stjäla hans cykel. Foto: Mikael Berglund

Hjälpte till vid tågolyckan – fick cykeln stulen

”Man tappar hoppet litegrann” Peter Engman släppte sin cykel och rusade fram för att försöka hjälpa till vid gårdagens tågolycka. Då passade någon på att stjäla den.

– Det är såklart en bagatell mitt i all annan uppståndelse, men nog känns det lite snopet. Man gör sitt bästa för att hjälpa till och så är det någon som snor ens cykel. Man tappar hoppet litegrann, säger Peter Engman.

Läs mer: Tåg körde på personbil

Han var på väg hem från jobbet och hade hunnit upp till Nösnäsgymnasiet ungefär när han hörde en kraftig smäll från tågspåren som bröt igenom den ljudbok han hade i öronen.

– Det var en rejäl smäll och jag vända mig om och såg hur tåget bromsade in, det gnisslade ordentligt. Jag vände tillbaka för att se om jag kunde hjälpa till på något vis.

Väl framme på olycksplatsen slänger han ifrån sig cykeln med lamporna fortfarande igång och rusar fram.

– Det var såklart läskigt att närma sig, men jag ville försöka hjälpa till. Efter ett tag pratade jag med lokföraren som sa att bilen troligen varit tom. Jag bestämde mig för att stanna kvar och försöka vara behjälplig tills räddningstjänsten kom.

Föraren hann ut ur bilen och ingen skadades i olyckan. När Peter Engman tyckte han hade gjort sitt på platsen vände han sig om för att ta sin cykel.

– Den var bara borta. Jag trodde först jag tagit miste på var jag lagt den, men sedan hittade jag låset på marken. Någon hade bara tagit den och cyklat iväg.

Totalt tror han att han var borta från cykeln i ungefär tio minuter.

– Det måste gått fort, och det var väl ingen som la märke till det mitt i alla uppståndelse. Det känns tråkigt att man försöker hjälpa till och tackas på det här viset. Men jag har fått ett otroligt stöd av människor som hört om detta, det känns skönt att även om det alltid finns en liten klick som beter sig illa så finns det inget stöd för den sortens beteende hos den stora massan.

Stölden är ännu inte polisanmäld, men Peter Engman räknar med att hinna göra det under dagen. Cykeln är av märket Merida och i silver och svart.

– Den var väl inte värd så mycket, men den var ju min. Idag fick jag gå till jobbet.

Lotta Hohner

lotta.hohner@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar