Från och med torsdag den 6 juli är det bevattningsförbud för Orustbor som använder kommunalt vatten

Hög vattenförbrukning trots förbud

Orust kommun införde i början på juli ett bevattningsförbud. Trots att förbrukningen minskat sedan dess är den fortfarande för hög.

– Vi har många lojala invånare som följer reglerna, men vi önskar att alla gör det. Det används fortfarande för mycket vatten, säger Tony Karlsson som är driftledare på VA-enheten på Orust kommun.

Befolkningen på Orust ökar med många tusen under sommarperioden. Samtidigt som det regnar mer sällan. Det används drygt 1000 kubikmeter mer vatten varje dag än normalt sett under sommaren.

– Det ligger ungefär på 2500 kubikmeter annars, nu är vi uppe runt 3500. Sen varierar det såklart mellan dagarna. Det handlar inte om att vattnet kan ta slut som man kan tro, vi kan helt enkelt inte producera hur mycket som helst, säger Tony Karlsson.

Förbudet gäller bland annat bevattning med slang och spridare och berör de drygt 4000 abonnenter som använder sig av kommunalt vatten.

Vad kan det bli för konsekvenser för dem som väljer att strunta i förbudet?

– Rent drastiskt skulle det kunna bli en rättslig prövning, eller att man skulle kunna stänga av abonnemanget om någon missköter sig, säger Tony Karlsson.

Melker Tollstén

redaktionen@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar