Hogia satsar på snabbutbildning

Du kan vara gammal eller ung, ha vilken bakgrund som helst och du behöver inte ha ens ha avslutat gymnasiet. Men efter tolv veckor ska du vara redo att arbeta som systemutvecklare – en utbildning som normalt kan ta flera år. Hogia tar till radikala metoder i jakten på kompetens. 

– De här personerna kommer bli jätteheta på arbetsmarknaden, säger Barbro Lien Rönn, ansvarig för kompetensutveckling på Hogia. 

System-och mjuvaruutvecklare ligger med på topplistan över yrken där det råder stor brist på arbetskraft och är lätt att få jobb, enligt Arbetsförmedlingens senaste prognos för 2017.  Det märks tydligt även på stenungsundsföretaget Hogia, där man arbetar på flera håll för att hitta lämplig arbetskraft. Den senaste satsningen är en tolv veckor lång utbildning via Academic work som ska ge företaget tio nya systemutvecklare. 

– Vi kommer att få skräddarsy utbildningen helt utifrån våra behov och den kommer vara väldigt praktiskt inriktad, det kommer vara fullt fokus på att lära sig genom att göra, säger Andreas Åsviken som är utvecklingschef på ett av Hogias produktbolag och involverad i utbildningen. 

Själv har han gått fyra år på högskola för att bli informationsingenjör, och ofta har systemutvecklare långa universitetsutbildningar bakom sig. 

– Vi har funderat lite på det, hur kollegorna kommer ta att det kommer in folk som inte har samma utbildningsbakgrund. Men nuförtiden spelar det inte så väldigt stor roll vad du har för utbildning, det viktiga är förmågan att lära nytt hela tiden. Den som läste på högskolan för fem år sen har ändå ofta kunskaper som hunnit bli i princip ointressanta för det vi håller på med idag, säger Andreas Åsviken. 

Antagningen till utbildningen kommer till en början vara helt ”blind” – de sökande ska inte skicka in några CV:n eller uppgifter om vilka de är. Istället får de gå igenom olika tester som ska visa om man har fallenhet för yrket. Det finns inga krav på att man ens ska ha gymnasieutbildning. 

– Vi hoppas att det blir en stor mångfald bland de sökande, vi vill hitta de som är bäst för jobbet helt enkelt. Jag tänker mig att det kan vara äldre personer som vill skola om sig, människor som har en lucka i sitt CV som kan göra det svårt att söka jobb eller så, säger Barbro Lien Rönn. 

Efter de tolv veckornas intensivutbildning ska de tio studenterna anlitas på konsultbasis inom företaget, vilket sedan ska leda till en fast anställning. Hogia betalar ingenting för själva utbildningen, utan betalningen till Academic work sker genom att de lovar att hyra in konsulterna i ett år. Den 7 augusti drar utbildningen igång, och i oktober ska personerna vara i arbete. 

– Vi har aldrig testat det här förut, och blir nu först i Västsverige med den här typen av utbildning. Det känns spännande, och som ett bra sätt att hitta den kompetens vi behöver, säger Barbro Lien Rönn. 

Lotta Hohner

lotta.hohner@lokaltidningensto.se

Systemutvecklare 

Designar och utvecklar data/it-system eller delar av system. En del i arbetet är programmering, men det krävs också problemlösningsförmåga.