Bilden på oljesanering är från ett annat tillfälle. Och i nuläget pågår ingen sanering på svenskt vatten av oljeutsläppet på danskt vatten. Foto: Kustbevakningen och Goggle Maps

Höjd beredskap efter danskt oljeutsläpp

I torsdags kväll släpptes 500 liter olja ut utanför Läsö i danskt vatten. Samtidigt finns en beredskap på Orust och Tjörn i helgen om oljan skulle komma dit.

Det var, enligt danska försvaret, vid 13.30-tiden på torsdagen ett fartyg som släppte ut 500 liter bränsleolja vid bunkring på Läsö.

– Det finns uppgifter från danska myndigheter att det ska ha skett ett oljeutsläpp utanför Läsö. Det ska röra sig om 500 liter, säger Mattias Lindholm, presskommunikatör på Kustbevakningen.

Enligt honom är det svårt att i dag avgöra om oljeutsläppet kommer att nå Sverige.

– Men såsom havsströmmar går normalt så brukar olja driva mot Sverige, men det beror på väder och vind och på hur stort utsläppet faktiskt är.

Kustbevakningen hade sedan tidig fredagsmorgon ett fartyg KBV 001 på platsen. Nu har de avslutat sin insats men KBV 001 kommer att vara kvar i närområdet och bedriva vanlig verksamhet.

– Vi har även haft flygplan i området, men eftersom oljeutsläppet inte nått svensk vatten så är det inte än så länge en svensk angelägenhet, säger Mattias Lindholm, på fredagsförmiddagen.

Han uppger att det är osäkert om oljeutsläppet kommer att nå svenska kusten.

– Olja kan bete sig på många olika sätt, det kan klumpa sig, lägga sig under vattenytan och då är det svårupptäckt. Lättare fraktioner dunstar. Men det beror lite på att vi inte har alla exakt detaljerade uppgifterna.

Kustbevakningen har gjort en driftsprognos, som de gör i sina olika digitala system, och i den räknar den med att om oljeutsläppet skulle driva mot Sverige så dröjer det åtminstone två dygn innan det når fram.

På fredagseftermiddagen meddelade Kustbevakningen i ett pressmeddelande att de flugit över området utan att hitta några spår efter oljan. Och att det mest sannolika är att oljan slagits sönder av hårda vindar.

Kustbevakningen står dock fortfarande i kontakt med danska myndigheter.

Mattias Lindholm berättar att beredskapen längs västkusten generellt är högre än iandra områden.

– Vi vet att området utanför kusten är ett riskområde, det är många oljehanterande hamnar och mycket fartygstrafik. Vi vet hur strömmarna går och har högre beredskap här än andra områden och vi har dimensionerat oss rätt, säger Mattias Lindholm.

Enligt Lindholm finns det uppgifter om att fyra oljefat ska ha hamnat i vattnet några timmar senare vid Skagen.

– Men det är oklart om det är samma händelse, det är möjligt att vårt flyg har hittat ett av dem.

Med tanke på tidigare erfarenheter och främst det större oljeutsläpp som skedde på Tjörnkusten för några år sedan konstaterar Göran Andtbacka räddningsledare i beredskap i Räddningstjänstförbundet Södra Bohuslän att man hoppas få mer besked under fredagseftermiddagen om oljan:

– Kustbevakningen hade varit uppe före lunch men inte sett någon olja från luften. Vi får se vilka besked som kan lämnas under eftermiddagen och kvällen till oss. Vi kommer dock att ha en hög beredskap vid kustområdena på Tjörn och Orust om olja skulle dyka upp på stränderna.

Karina Hansson

redaktion@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar