Lovisa Vitus från Orust har tagit sig till filmfestivalen FRAME med sin film Sydafrika nu och då.

Hon tävlar med Sydafrikafilm

Lovisa Vitus, 19, från Orust har fått sin film nominerad för tävlan i festivalen FRAME– en årlig filmfestival i Västsverige. 

Vad handlar filmen om? 

– Den heter Sydafrika nu och då och handlar om precis det, hur landet var under apartheid och hur det har blivit idag. Jag har själv släkt i Sydafrika och är väldigt intresserad av vad som händer där. Jag tycker inte att man får höra så mycket i media om dagens situation och de stora problem landet har, så jag bestämde mig för att åka dit själv. Filmen har jag gjort som mitt gymnasieprojekt. 

Hur var det att filma i Sydafrika? 

– Helt fantastiskt! För det första är landet otroligt vackert med alla olika miljöer och kontraster. För det andra är det väldigt intressant ur ett samhällsperspektiv. Min bild av landet var nog att det var lugnt och harmoniskt, jag var präglad av Mandela och allt han gjorde tror jag. Men det finns väldigt mycket missnöje, med dagliga demonstrationer och protester. 

Vilka träffade du?

– Jag intervjuar bland annat Boyky, en ung mörkhyad kille som bor i en av landets alla kåkstäder. Han tyckte att Sydafrika var på väg åt fel håll. Men som i stort sett alla andra i filmen såg han ändå hopp inför framtiden. Sedan pratade jag med Norman som är vit, av folkgruppen boer, och vuxit upp på en farm under apartheid. Jag pratade också med två systrar, Lydia och Dorothy, som jag är avlägset släkt med och som har jobbat ihop med Nelson Mandela. Alla hade olika perspektiv på dagens Sydafrika, och olika bakgrund. 

Vilka tankar väcktes hos dig själv under arbetet? 

– Det var väldigt märkligt att se de stora kåkstäderna, kilometer efter kilometer med fattiga människor i små skjul. Det fick mig att fundera över hur bra jag har det här hemma. En annan sak var tryggheten, där nere kände jag ofta att jag behövde vara på min vakt på ett helt annat sätt. Sedan funderade jag mycket på politiken därnere, det känns som om det måste hända något snart när man pratar med människor. Många är så besvikna på presidenten Jacob Zuma. 

Hur känns det att vara nominerad till FRAME filmfestival? 

– Väldigt kul, det hade jag inte alls räknat med. Filmen visas på lördag den 23:e på Bio Roy i Göteborg och det känns väldigt spännande att den visas på en bioduk!

Lotta Hohner

Relaterade artiklar
Fler artiklar