Kallt och torrt klimat under våren och sommaren har gjort att bina haft det tufft och honungsproduktionen blir lidande. Foto: Alice Nordevik

Honungsbrist i STO-området

En kall vår och ett torrt klimat har gjort att många biodlare har det svårt.

– Folk står utanför och vill ha honung, men det finns ju ingen, säger Sven-Olof Nilsson, biodlare i Ödsmål.

Redan i fjol var det ett dåligt honungsår, men nu har det blivit ännu värre.

– Förra året såg det olika ut på olika platser, för mig var det förhållandevis bra. Men i år är det värre i större områden, säger Sven-Olof Nilsson.

Mycket beror det på att vädret varit sämre i år.

– Under våren när bina börjar starta upp samhällena måste de ha mat. Men om det är kallt och regnigt kan de inte ta sig ut, bin flyger inte förrän det är runt nio-tio grader varmt. Dessutom öppnar sig inte blommorna förrän det blir lite varmare.

Men efter regn kommer solsken, lite för mycket i det här fallet.

– Ja sedan kom den hemska torkan som vi har i år, det var varit soligt och fint men blommorna torkade ut fullständigt så någon nektar fanns inte att hämta. Till och med ljungen har nästan torkat bort, säger han.

Sven-Olof Nilsson säger själv att han ”är född i en bikupa” och har sysslat med bin hela livet. Förutom att ha egna samhällen håller han i kurser och är aktiv i Stenungsunds biodlareförening. Han berättar att allt måste stämma för att det ska bli ett bra honungsår, men vädret kan man inte göra något åt.

– Det får bli vad det blir, man försöker sköta bina så bra som möjligt bara. Men för de som yrkesodlar är det väldigt jobbigt såklart.

Alice Nordevik

0303-72 82 29

redaktionen@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar