Nösnäsgymnasiet stängdes efter hot

Ett hot om skolskjutning riktades mot Nösnäsgymnasiet. Under fredagseftermiddagen anhölls två killar i 18-årsåldern misstänkta för grovt olaga hot. På eftermiddagen släpptes de av åklagaren.

Under torsdagskvällen fick polisen information om att någon form av hot riktats mot Nösnäsgymnasiet i Stenungsund.

– Strax före klockan 22 fick vi in uppgifter om att det hade framförts någon form av hot mot gymnasiet i sociala medier, säger Peter Adlersson, presstalesperson på polisen region väst.

På fredagsmorgonen hämtades två killar i 18-årsåldern som påstås ha skrivit hotet in till polisen.

Är det ett reellt hot?

– Det vet vi inte, det är det vi kollar upp nu. Det är väldigt lätt att sitta bakom en dator och skriva sådant här.

Polisen uppger på sin hemsida att händelsen rubriceras som grovt olaga hot och att en åklagarledd förundersökning har inletts. Även datorer och telefoner som tillhör killarna har tagits i beslag.

Vad har de här killarna för koppling till Nösnäsgymnasiet?

– De är elever på skolan, säger Peter Adlerssson.

Har du någon information om vad som kommit fram i förhören?

– Nej, förhörsledarna har inte delgett mig det.

Polisen uppgav på fredagseftermiddagen att 18-åringarna hade anhållits misstänkta för grovt olaga hot något som ska ha skett redan på förmiddagen.

– Nu kommer de att förhöras ytterligare och man fortsätter att undersöka datorer och liknande. Sen får vi se om de sitter kvar eller släpps i eftermiddag, säger Peter Adlersson.

På eftermiddagen släpptes dock de två killarna av åklagaren. Enligt Petter Lundgren, kammaråklagare på Uddevalla åklagarkammare, kvarstår misstankarna mot de båda.

– Det kvarstår att utreda saken ytterligare. Nu ska det lottas en ordinarie åklagare som ska utreda om någon brott är begånget.

Läs också: Misstänkta för hot mot skola släppta

Polisen kommer under dagen att vara på plats vid Nösnäsgymnasiet.

– Vi har en patrull på skolan i trygghetsskapande syfte när man tömmer skolan. Det finns inte så mycket mer att säga än att vi plockat in de här killarna tidigt i morse.

Läs också: Sektorchefen: Vi vill inte riskera något

Enligt uppgifter till Göteborgs-Posten ska hotet ha bland annat innefattat en bild på en person med en text som antyder att det ska ske en skolskjutning och med texten ”don’t come to school tomorrow”.

Skolan kommer att vara stängd på grund av säkerhetskäl under fredagen.

När Lokaltidningen var på plats vid 09-tiden stod skolan i stort sett öde. Ett flertal poliser var på plats och kontrollerade entrén så att inga personer gick i in i lokalerna. Några studenter var ännu ovetande om stängningen och blev därmed avvisade av poliserna när de kom till skolan.

Karina Hansson

Gunnar Fägerlind

redaktion@lokaltidningensto.se