Hotade kronofogdar med kniv – döms till fängelse

När två tjänstemän på Orust skulle avvisa en man hotade han dem med kniv. När tjänstemännen kom tillbaka med polisförstärkning gjorde han kraftigt motstånd. Han döms nu till fängelse.

Det var i början av september som två tjänstemän vid Kronofogden besökte mannens i hans bostad för att verkställa ett avhysningsbeslut. När tjänstemännen kom in i lägenheten sade till mannen ska han, enligt de båda tjänstemännen, hoppat upp från stolen och tagit upp en kniv som han riktade mot tjänstemännen. Mannen ska sedan med kniven i handen ha gått mot tjänstemännen som sprang ut från bostaden.

En vecka senare kom samma tjänstemän tillbaka till mannens bostad, men den här gången var också två poliser med. Enligt poliserna och tjänstemännens vittnesmål öppnade först mannen dörren, men försökte stänga den när han förstod vad det handlade om. När en polis förhindrade det smällde mannen upp dörren och slog omkring sig.

Enligt poliserna ska mannen ha gjort kraftigt motstånd när poliserna lade ner honom på golvet i form av slag och sparkar. Han ska i samband med det också riktat förolämpningar mot de båda tjänstemännen från Kronofogden och en polis.

Mannen har själv erkänt att han förolämpad personerna i samband med att polisen hjälpte till att genomföra avhysningsbeslutet. Däremot nekar han till de andra åtalspunkterna.

Med tanke på tjänstemännens och polisens uppgifter så dömer tingsrätten ändå mannen för våldsamt motstånd, hot mot tjänstemän och förolämpning. Däremot frias han för hot mot tjänstemän i samband med det andra ingripandet och försök till våld mot tjänsteman.

Tingsrätten skriver i sin dom att det är särskilt allvarligt att mannen riktat en kniv mot tjänstemännen och han döms till fängelsestraff i tre månader.

Kajsa Lind

kajsa.lind@lokaltidningensto.se