Det ska vi fira. Socialdemokratiska partiföreningen i Stenungsund fyller hundra. Morgan Andersson, Bo Pettersson, Lisbeth Olsson och Sten-Erik Lindvall med flera ska fira det på lördag. FOTO: INGEMAR HAMMARSTRÖM

Hundra hurrarop för S

På lördag blir det fest högst upp i Akzo-huset i Stenungsund. Social- demokratiska partiföreningen fyller hundra år och det ska förstås firas.

– Vi har en lång historia och mycket har hänt på den tiden, konstaterar Bo Pettersson, kommunalrådet.

Jo, att mycket har hänt sedan 1917 kan ingen förneka. Socialdemokraterna har gått från ett medlemsantal på 20 personer vid bildandet till att bli kommunens största parti och det politiska läget har varit skiftande.

Bo Pettersson och Sten-Erik Lindvall, numera tillbakaflyttad till Stora Höga efter en utflykt till Grums, är och har varit kommunstyrelsens ordförande i kommunen.

– Det är klart att man har många minnen av både glädje och strider, säger Sten-Erik Lindvall. Vi har aldrig kunnat bestämma allting själva men vi har åtminstone varit pådrivande i många viktiga frågor.

Lisbeth Olsson är också partiveteran och minns gärna.

– När jag flyttade hit fick jag en lägenhet från början, säger hon. Det hade inte varit möjligt i Uddevalla där jag kom ifrån. Det har ställts många krav på utbyggnad av den kommunala servicen under åren eftersom Stenungsund har varit en växande kommun i invånarantal.

Hon minns också tiden då Stenungsund var en inflyttarkommun och med rekordlåg medelålder.

– Vi hade lägst medelålder i Sverige, säger hon.

Bo Pettersson konstaterar att det ändrat sig:

– Nu är vi en mera vanligt kommun.

Mycket har som sagt hänt och Stenungsunds utveckling tycks bara fortsätta.

Morgan Andersson är dagens ordförande i arbetarekommunen:

– Numera kan vi bestämma allt mindre själva i takt med att det regionala inflytandet blivit allt större, konstaterar han.

lINGEMAR HAMMARSTRÖM

Relaterade artiklar
Fler artiklar