Ta fast grova brottslingar istället för att jaga fortkörare. Det anser Anders Hygrell som kört för fort, men som inte vill betala sina böter utan driva frågan vidare. Arkivfoto

Hygrell vägrar betala fortkörningsböter

Ta fast våldsbrottslingar och stöldligor istället för att lägga kraft på fortköringsböter. Det anser Anders Hygrell som åtalas för att ha kört för fort.

Anders Hygrell är moderat politiker med uppdrag bland annat i kommunfullmäktige. Han åtalades nyligen för att ha kört 61 kilometer i timmen på en 50-väg utanför Vindeln, detta skedde 2016. Hygrell fångades av en fartkamera men nekar till brott. Han känner sig påhoppad av polisen och nu även jagad av media.

– När en politiker kör för fort blir det ett riktigt ståhej men alla gånger vi anmält stölder från vårt företag, då har inte polisen resurser för det är enligt dem, inga prioriterade område.

Även Anders fru, Sofia, står åtalad för fortkörning. Hon har blivit fångad av en fartkamera i Sunne, då hon körde sex kilometer för fort. I förundersökningarna som polisen gjort framgår det att paret Hygrell försökt att göra sig oanträffbara då polisen sökt dem. Enligt rapporten har de vägrat att öppna dörren då en polispatrull knackat på. Polisen fick tag på paret vid deras arbetsplats och Hygrells verkade då, enligt delgivningsrapporten, förvånade över att polisen lägger resurser på att söka upp och delge brott som fortkörning.

Detta vidhåller Anders Hygrell. Paret som driver ett framgångsrikt företag har flera gånger varit drabbade av inbrott, även stöld, men känner att de inte fått någon respons hos polismyndigheten.

– De har tid och resurser på att åka ut och jaga oss för en fortkörning, men de har inte haft tid att komma då vi haft inbrott i våra lokaler. Polisen har lagt 350 arbetstimmar för att få in böter på ett par tusenlappar, det är horribelt tycker jag.

Anders Hygrell vill inte uttala sig vidare om fortkörningen, inte heller om hustruns fortkörningsböter, och understryker att han vanligtvis är noga med att hålla hastighetsbegränsningarna.

– Det är givetvis inte bra att jag körde för fort.

De obetalda böterna har hamnat hos två olika åklagare, och det är nu upp till Värmlands respektive Umeå tingsrätt att ta ställning.  Anders riskerar 2.400 kronor i penningböter och hans fru 1.500 kronor. Betala tänker Hygrell inte göra i dagsläget.

– Jag vill se hur långt det går att driva ett sådant här ärende.

Sofia Hygrell har inte gått att nå för en kommentar.

Erika Olofsson

0303-728229

erika.olofsson@lokaltidningensto.se 

Relaterade artiklar
Fler artiklar