Hyllas för hjälteinsats i drunkningsdrama

Fem personers medborgarinsats räddade livet på två unga kvinnor. Räddningstjänstens bedömning är att kvinnorna inte klarat sig om de inte hade fått den hjälp de fick. Nu belönas personerna med utmärkelsen Rådig insats.

Lilian Östman hade under eftermiddagen den 22 november gått ut för att ta en nypa luft när hon hörde skrik nere från bryggorna.

– Det var något som inte stämde så jag rusade in och knackade på paret Hertzmans dörr, säger Lilian.

Tommy Hertzman sprang då ner i mörkret till de hala bryggorna med ficklampa, för att se vad som hänt.

– Jag visste inte vad som väntade mig. Jag hade sådan tur som skymtade den ena kvinnans hår som sakta höll på att sjunka ner i vattnet. Så jag tog snabbt tag i håret och höll henne över vattenytan, säger Tommy Hertzman.

Under tiden larmade Helen Hertzman 112 och försökte få hjälp av andra grannar utan resultat.

– Man tänker inte, man bara gör, säger Helen Hertzman.

Läs också: Hjälteinsats räddade två kvinnor ur vattnet

Christian Kroll som var ute och letade Pokémon, insåg att något hade hänt och sprang ner till bryggan för att hjälpa till. Tillsammans med Tommy fick de upp en av kvinnorna på bryggan. Lilian Östman knackade på hos ännu en granne, Rolf Gustavsson som sprang ner för att hjälpa till. När Rolf kom ut förstod han att räddningstjänsten var på väg och inväntade dem för att visa vägen.

– Jag sprang ner till bryggan i trätofflor. Räddningstjänsten hade tydligen svårt att hänga med mig, säger Rolf Gustavsson.

Räddningstjänsten lyckades få upp den andra kvinnan som låg längre ut i vattnet. De båda kvinnorna var kraftigt nerkylda och fördes in i deras trapphus, där fick de hjälp av med de våta kläderna och blev insvepta i filtar. Christian blev ombedd att vänta utanför för att snabbt kunna visa ambulanspersonalen vägen till trapphuset och kvinnorna. Därefter fördes de till sjukhuset med ambulans.

– Jag minns att de frågade hur jag mådde. Hur jag mår? Jag kände ingenting, jag undrade bara hur kvinnorna mådde, säger Tommy Hertzman.

Polisen hade dagen efter hört av sig till de inblandade och berättat att allt var okej med kvinnorna, vilket hade varit en stor lättnad för dem.

– Tankarna malde ju mest på om hur gick det med tjejerna, säger Rolf Gustavsson.

Under torsdagen tilldelades Tommy Hertzman, Helen Hertzman, Christian Kroll, Lilian Östman och Rolf Gustavsson utmärkelsen för rådig insats på Stenungsunds brandstation. Utmärkelsen fick de för deras insats som räddade två unga kvinnor från att drunkna. De två kvinnorna skrevs ut från sjukhuset efter mindre än ett dygn och är idag återställda efter händelsen. Under utmärkelsen blev de tackade för deras insats av räddningstjänsten och belönades med diplom, blommor och tårta.

– Vi är alltid beroende av medmänskliga styrkor, säger Carl-Ian Bissmark, förbundsdirektör och räddningschef, under utmärkelsen.

Hur känns det nu såhär i efterhand?

– Det klart det känns bra. Men det är så ofattbart att man varit med om det, säger Christian Kroll.

– Jag ser ofta ut över bryggan och har fått en helt annan bild av den. Som tur var så gick allt bra, annars hade den bilden varit helt annorlunda, säger Tommy Hertzman.

– Det känns fantastiskt. Deras tid var inte över, säger Lilian Östman.

Annie Mellbert

Relaterade artiklar
Fler artiklar