Inbrott i husbilar – gas kan ha använts

Tre inbrott i husbilar natten mellan söndag och måndag har anmälts till polisen. I ett par fall tror de tyska turister som befunnit sig i husbilarna att de kan ha blivit sövda med gas.

Husbilarna har stått på rastplatser vid E 6 i Spekeröd och Ödsmål.

I Spekeröd stod två husbilar ägda av tyska turister som färdades i sällskap. I den ena steg en man upp på natten för att gå på toaletten och upptäckte då att ägodelar låg slängda utanför kompisarnas husbil. Han väckte dem och då upptäcktes att inbrott gjorts i båda husbilarna. Små hål hade borrats upp under handtagen på dörrarna i förarkupén, på det viset hade gärningsmännen kommit åt låsmekanismerna och kunnat ta sig in.

– Sedan har man tagit det man kommit åt i förarkupén och på armlängds avstånd. Inget tyder på att gärningsmännen varit inne i själva sovdelen, säger polisens presstalesman Christer Fuxborg.

De tyska turisterna har uppgett att de tror att de kan ha blivit sövda med gas, eftersom de inte vaknat vid inbrotten.

– Det är deras teori, men det finns mig veterligen inget konstaterat fall där husbilsägare blivit sövda med gas. Det är svårt att vare sig bekräfta eller dementera att det kan ha gått till så, säger Christer Fuxborg.

Även i det tredje fallet rör det sig om tyska turister, de har stått med sin husbil på rastplatsen vid Ödsmålsbron. Tillvägagångssättet är detsamma med hål under dörrhandtaget.

Vid alla tre inbrotten har kontanter stulits, i något fall även en mobiltelefon eller någon typ av elektronik.

Polisens presstalesman Christer Fuxborg rekommenderar larm om man vill slippa inbrott.

– Jag tror att många är lite godtrogna och tror att det inte händer mig. Men med larm väljer tjuvarna förhoppningsvis någon annan, säger han.

Birgitta Löwing Kiser

birgitta.kiser@otv.se