”Inte helt lätt på marknaden som ung”

Från 27 kvadrat till nästan det dubbla. Från osäkra andrahandskontrakt till första helt egna boendet. Viktor Olsson har hittat hem i Stenungsund.

Han är en av 44 unga människor som flyttat in i de nya lägenheterna mitt på torget. Om hans ansikte känns igen är det inte så konstigt. Hans debutskiva Stenungsund från 2015 hyllades av kritiker, och gav honom framträdanden i program som Allsång på skansen och Tv4 Nyhetsmorgon. Artistkarriären tog honom till Göteborg där han flyttade runt mellan ett gäng osäkra andrahandskontrakt, som så många andra i hans ålder. Ett av boendena beskrivs också i låten ”27 kvadrat”.

– Nu bor jag lite större – det är nog runt 50 kvadrat, haha. Det är mitt första egna boende och det känns jätteskönt, det är en trygghet. Det är ju inte helt lätt på bostadsmarknaden som ung, säger han.

Köat länge

Han har stått i kö länge hos kommunala Stenungsundshem och i Göteborgs motsvarighet Boplats utan att få napp. När han kom tillbaka till Stenungsund fick han göra en mellanlandning i föräldrahemmet.

– Jag hade varit ute och spelat och hade inte så mycket pengar, så det blev ett år hemma. Det fungerade bra, men är ju såklart inte det roligaste när man är 24 år gammal.

Till slut var det en rejäl dos envishet och många samtal till privata L2 fastigheter som gav honom kontraktet på torget.

– Jag ringde dem så fort jag hörde talas om att det här skulle byggas. Det känns kul att man väljer att satsa på unga människor. Stenungsund har alltid känts som ett ställe man drar i från så fort man vuxit upp, för att sedan kanske komma tillbaka när man får egna barn. Det här ger folk mellan 20 och 30 en möjlighet att bo kvar. Jag tycker man borde göra fler sådana satsningar här.

God stämning

Nya lyan har öppen planlösning och utsikt över innegatan på Stenungstorg. Känslan i huset beskriver han som lite studentkorridorsaktig. Alla är i ungefär samma ålder, och stämningen är god.

– Man hälsar på alla, och kan lätt få hjälp om det är något man undrar. Första kvällen blev jag bjuden på pizza av grannarna. Det känns väldigt bra att ha något man kan kalla sitt eget, precis på torget där man hängt som ung. Jag trivs verkligen.

Lotta Hohner

lotta.hohner@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar