Foto: Anders Ringblom

”Jag hörde hur det small”

I fredags detonerade en hemmagjord sprängladdning i en gångtunnel i Stora Höga.

– Det var en jädra smäll, det var ingen påsksmällare, säger Anders Ringblom som bor alldeles i närheten.

I fredags eftermiddag larmade skolpersonal föräldrar via sms att deras ungdomar i årskurserna 4-6 tillverka sprängladdningar efter ritningar de hittat på nätet.

Strax därpå briserade en PET-flaska fylld med kaustiksoda och aluminiumfolie i en gångtunnel under Arnåsvägen inte långt från Getskär i Stora Höga.

Läs mer: Hemmagjord bomb briserade i tunneln

Anders Ringblom ringde polisen när han hörde explosionen.

– Jag fattade direkt att det inte var någon påsksmällare, det var en dov smäll, säger han till Lokaltidningen STO.

Han rusade ner till tunneln, en granne hade också hört smällen och kom springande. De hittar en PET-flaska som exploderat. Då var det inga personer kvar.

– Det otäcka är att fyra, fem minuter innan explosionen gick en pappa med en barnvagn förbi flaskan utan att reagera på den. Då hade den inte smällt. Men när han kommit in i villaområdet small den av. Det kunde ha gått riktigt illa om den smällt när han var där. Pappan var väldigt upprörd, säger han.

Enligt Anders Ringblom hade sms:et till föräldrarna gått ut ungefär en halvtimme innan smällen i tunneln.

– Den blandningen med ammoniak och aluminiumfolie gör att man inte vet när den smäller. Den tar tid, beroende på hur mycket folie man lägger i, men det vet ju inte ungarna, säger Anders Ringblom som också berättar att det är många barn som går i tunneln varje dag när de ska ta sig till och från skolan.

Polisen kom aldrig till platsen på grund av resursbrist och räddningstjänsten fick senare åka till tunneln och städa undan.

Enligt Göran Andtbacka, räddningschef i beredskap, var det första gången som räddningstjänst larmades till en liknande händelse.

– Jag var där och tittade ihop med Anders Svensson. Det är ju kaustiksoda som de blandar ihop i en PET-flaska och det blir väl en kemisk reaktion, säger han.

Enligt Nyheter STO ska en liknande incident skett tidigare under förra veckan i Stora Höga som resulterade i att två unga fick föras till sjukhus. De uppgifter kan dock inte polisen inte bekräfta.

– Det känner jag inte till, säger Håkan Johansson, stationsbefäl hos polisen i Södra Fyrbodal.

Däremot menar han att liknande händelser rent generellt har hänt i området.

– Tyvärr är det så idag att ungdomar experimenterar med smällare på ett helt annat sätt än tidigare. Det är kraftigare smällare som de köper in utomlands eller på internet och sedan sätter ihop själva. Det är farliga saker och kan sluta riktigt illa, säger Johansson.

Karina Hansson

Kajsa Lind

redaktion@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar