Jakten på pokémons fortsätter

Förra sommaren orsakade appen Pokémon Go mycket uppståndelse. Många verkar ha glömt den i dag, men i Stenungsund finns det ett gäng som inte ger upp.

Runt hörnet från Hällebäcks gruppboende är dagens möte, i de här kretsarna kallat en pokémon raid. En efter en droppar de in, ställer sig i klungor och tar fram mobilerna. Snart består gruppen av 25 personer, tre hundar och en katt.

– Dela upp er! Gula där borta, blåa börjar.

Gruppen delar sig, nedräkningen startar. Bland dem finns alla åldrar representerade, men gemensamt är att alla spelar Pokémon Go. Appen består av virtuella kartor, där man med hjälp av telefonens GPS och kamera kan gå runt i verkligheten och ”fånga” pokémon. De som ses för att spela i dag håller kontakten via en grupp på facebook, där de bestämmer när och var de ska ses. Fredrik Svantesson startade gruppen tillsammans med vännen Erik Rosenklint.

– Vi tänkte att vi skulle dra ihop lite folk, nu är vi 97 personer i gruppen, säger han.

På olika platser finns det virtuella gym utplacerade, där man kan träna sina pokémons och tävla mot varandra. Ibland dyker det upp bossar på gymmen och det är sådana gänget i facebookgruppen letar efter tillsammans. Annelie Engman är där tillsammans med sonen Noel och hunden Nolia.

– I dag är det en Moltres vi ska fånga, en eldfågel. Någon såg den och skrev i gruppen, så vi kom hit, säger hon.

Bossarna är extra svåra, det är därför man behöver hjälpas åt och samarbeta i jakten.

– Man måste i regel vara kring tio stycken för att klara av att ta dem, berättar Patrik Stanleysson, som också är med och spelar i dag.

Dagens yngsta spelare är väl förberedda i både tröjor och skor med pokémonmotiv. Casper Bodevi, 5 år, och Stella Bodevi, 8 år, är där tillsammans med pappa Claes.

– Det bästa är att man kan fånga pokémon och evolva (utveckla, reds anm) dem. Då blir de större och bättre, säger Casper Bodevi.

Någon skriker att det är trettio sekunder kvar, sedan blir det tyst koncentration. Fokuserat tittar de på skärmarna och trycker med snabba fingrar, några spelar med en telefon i varje hand. Spridda rop hörs här och där.

– Nej! tre bollar… Hallå eller, vad håller han på med?

– Jag fick den, yes! Första bollen!

Sedan är det över, lika hastigt som det började. Någon rullar iväg på en cykel, någon tar hunden i kopplet och promenerar bort. Andra stannar kvar för en andra omgång.

– Vi har ju Lugia och en till Moltres uppe på Bergsvägen nu. Ses vi där om en kvart?

Alice Nordevik

0303-72 82 29

redaktionen@lokaltidningensto.se