Jennifer Liljekvist hann inte till förlossningen utan fick föda sin dotter i bagageutrymmet på familjens bil i ett p-hus. "Emil var min klippa när vi inte fick den hjälp vi behövde", säger hon. Foto: Privat

Jennifer fick föda sin dotter i p-hus

När Jennifer Liljekvist skulle föda sitt andra barn hann hon inte fram till förlossningen utan fick föda sin dotter i bagageutrymmet i ett parkeringshus.

En natt i slutet av augusti känner gravida Jennifer Liljekvist från Stenungsund hur vattnet går. Hon och hennes fästman Emil hör av sig till förlossningen på Norra Älvsborgs Länssjukhus, Näl, där de tänkt att föda.

När de ringer förlossningen har Jennifer inte regelbundna värkar. De får beskedet att de ska höra av sig igen när värkarna blivit mer regelbundna. Jennifer Liljekvists förra förlossning gick väldigt fort och hon befarar att det ska kunna gå fort den här gången också. De hade också valt att föda på Näl eftersom de inte ville riskera att hamna i rusningstrafik på väg in till Göteborg.

– När det hela drog igång var klockan 7-8 på morgonen, säger Jennifer Liljekvist.

Hamnade i rusningstrafik

När de åter hör av sig till Näl får de reda på att det är fullt och de rekommenderas att åka till Östra sjukhuset.

– Vi sa att vi inte kommer att hinna eftersom det kommer att ta längre tid.

Nu kommer värkarna väldigt tätt, var femte minut. Men de sätter sig i bilen och kör mot Göteborg, en resa som tar nästan en timme.

När de kommer fram och ska parkera i ett parkeringshus känner Jennifer Liljekvist att hon inte kommer att klara av att ta sig till förlossningen, barnet är på väg ut.

– Det går inte, vår dotter är på väg. Jag får hjälp av min fästman att komma över i bagageutrymmet. Men vi har tur, det kommer två civila barnmorskor som skulle in och kolla sina scheman. De ser att något är på tok och agerar direkt.

Ringde ni till förlossningen och berättade att ni var i p-huset?

– Eftersom vi inte egentligen skulle till Östra sjukhuset hade vi inget telefonnummer dit så min fästman ringde 112. Men de hann inte fram eftersom vi inte hade någon adress till garaget.

Barnmorskorna ringer dock sina kollegor som kommer ut och ska hjälpa till. Men då har Jennifer redan fött sin dotter. Från det att de parkerade i garaget var dottern ute inom tio minuter.

Hur var det med er dotter när hon kommit ut?

– Hon hade navelsträngen löst runt halsen men hon mådde bra. Vi hade en väldans tur.

Jennifer Liljekvist berättar att det inte var så bekvämt att föda barn i bagageutrymmet i ett garage. Och att hon kände sig väldigt utlämnad.

– Det blev inte som vi hade tänkt oss. Det var på inget sätt privat utan det var helt öppet och vi hade tur att ingen gick förbi.

Vad hade hänt om barnmorskorna inte råkade vara i garaget?

– Då hade vi nog fått förlösa vår dotter själva, säger Jennifer Liljekvist.

Är det någon som hört av sig till er efter händelsen?

– Östra sjukhuset ringde dagen efter men jag har själv inte blivit kontaktad av någon från Näl.

För Jennifer och Emil har det varit en omtumlande upplevelse och hon är väldigt tacksam mot sin sambo Emil som hjälpte och stöttade hela tiden.

– Han tog ett väldigt stort ansvar när vi inte fick den hjälp vi behövde. Han var min klippa och fanns vid min sida och stöttade mig när vi kände oss väldigt ensamma. Han var beredd att med alla medel få ut vår dotter på säkrast möjligast sätt. När vi fick den medicinska hjälpen fortsatte han att vara min stöttepelare tills vår dotter låg på mitt bröst.

– Han fick ta mycket större ansvar än vad han skulle behövt ta om vi fått den hjälpen vi behövde direkt. Och det var en lika omtumlande och läskig upplevelse för honom som för mig, säger Jennifer Liljekvist.

Nu har hon anmält händelsen till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Vad vill du uppnå med anmälan?

– Jag vill att man får upp ögonen för förlossningsvårdens problem och att inte någon annan ska behöva råka ut för det jag var med om. Och att man ska ändra synen på förlossningsvården och se till att det finns platser och resurser. Det här handlar inte om någon enskild barnmorska som gjort fel, det är större än så, säger Jennifer Liljekvist.

Karina Hansson

redaktion@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar