Johanna vill ha simhall i Henån – med simskola året om

När Johanna Lundqvists barn deltog i simskolan i Henån frös de och vägrade hoppa i. Nu har hon lagt ett förslag om en sim- och bowlinghall i Henån, där man kan gå i simskola året om.

Efter att ha bott på Orust sedan 2004 har Johanna Lundqvist, som i dag bor i Henån, upptäckt hur svårt det är att få till några fritidsaktiviteter, som till exempel simskola, för barnen året runt.

Så för ett par veckor sedan skickade hon in ett förslag om simhall/bowlinghall i Henån till Orust kommun. På fredagen var det 56 personer som röstat på hennes förslag. En siffra som hela tiden stiger och på lördagsförmiddagen var det 135 röster på förslaget.

– Det är helt galet, det har plingat i min telefon hela kvällen, säger hon om kommentarerna som skrivits på Facebook om förslaget.

Ingenstans att gå i simskola

När hon växte upp i Grästorp hade hon tillgång till simhall, ishall och bollhall. Men när hon flyttade till Orust och senare fick barn har hon upptäckt att det inte finns någonstans för barnen att gå i simskola.

Man har väl simskola på sommaren, i havet?

– Jo, men vi har anmält oss till simskolan men inte fått chansen och i Lysekil var det fullt, säger Johanna Lundqvist.

Hon säger att de ofta är fullbokade men i år var barnen med på simskolan i Henån.

– Men det spöregnade och barnen stod på bryggan och grät och vägrade gå i.

Röstningen tog fart efter delning på Facebook

Barnen har i skolans regi varit om simmat i Stenungsund en gång per termin.

– Men det är för lite.

Så för ett par veckor sedan lämnade hon förslaget om simhall/bowlinghall i Henån på Orust hemsida men det var först i går, när förslaget uppmärksammats i Facebookgruppen Positiva saker som händer på Orust, som röstningen på förslaget tagit fart.

– Tänk vad roligt det skulle vara med en liten vattenrutchkana där man kan åka på madrasser. Kanske kan man simma ut och ha en pool som går ut i havet. Och en bastu kombinerat med ett gym med stora fönster och havsutsikt, säger hon.

Spelar ingen roll var simhallen ligger

I inläggen på Facebook har hon fått svar om att den eventuella simhallen kanske borde ligga i Varekil eftersom det ofta är översvämningar i Henån.

– Det spelar ingen roll var den ligger bara det blir en simhall, säger hon.

Orust kommun lanserade Orustförslaget i slutet av oktober förra året. Där kan boende i kommunen lägga ett förslag för att vara med och påverka och på sikt utveckla kommunen.

Läs mer: Digitalt system för medborgarförlag

Om ett förslag får fler än 25 röster kommer det att tas upp som ett ärende i kommunstyrelsen. Ett förslag ligger kvar i 90 dagar.

Hur kommer du att gå vidare med ditt förslag?

– Det vet jag inte, jag vet inte hur det går till, jag bara tänkte att jag lägger ett förslag, säger hon.

Det går att rösta på Johanna Lundqvists förslag om Simhall/bowlinghall i Henån fram till 7 februari på Orustförslaget på kommunens hemsida. Där finns ytterligare 44 förslag till kommunen om allt ifrån cykelvägar och padelhall till hundrastgård i Henån.

Karina Hansson

karina.hansson@lokaltidningensto.se