Skulpturen Anna på Pilane kan bli en året-runt-attraktion. ARKIVFOTO

Kan få öppet året runt

En tratt som man kan lyssna på havet med. Öppet med Anna-statyn året runt. På Pilane jobbar man för fullt inför nästa utställningssäsong, som startar 19 maj.

I somras var det rekord i antalet besökare på skulpturparken Pilane på Tjörn, med över 100 000 besökare. Nu jobbar man för fullt inför den kommande utställningssäsongen.

– Vi har inget tema än, men vi har mycket på gång. En stor skulptur från Island till exempel och ett Ocean audioskop som man kan lyssna på omvärlden med. Det är en stor tratt som kommer att stå uppe på berget som man ska kunna rikta ut mot havet och höra vad det finns för ljud. Ofta tittar man ut mot havet, nu ska man kunna lyssna också, säger Peter Lennby, konstnärlig ledare.

Förutom själva utställningen fins det annat att fundera på innan säsongen börjar. Ett frågetecken från förra året är hur man ska göra med entrén, toaletterna och kiosken. Med över 100 000 besökare var dessa lite underdimensionerade den gångna säsongen.

– Det är fortfarande lite frågetecken kring hur vi ska gör med det. Under topptiderna de bra dagarna blev det väldigt långa köer. Så en annan entré skulle vi behöva, men vi vet ännu inte hur, säger Peter Lennby.

En annan olöst fråga är den populära statyn Annas framtid på Pilane. En tanke är att den ska kunna bli kvar permanent.

– Många vill ha henne kvar, och jag börjar sålla mig till dem, men det är en stor investering. Skulle vi ha Anna kvar kan vi börja ha öppet året om, så man kan beskåda henne även vintertid, fast inte resten av sommarutställningen. Men det kräver att man gör det rätt och får till en slinga och skyltar så att man kommer från rätt håll i så fall, säger Peter Lennby.

Kristian Johansson

Relaterade artiklar
Fler artiklar