Arkivfoto

”Kan vi hjälpa en enda är det värt allt”

Polisen i Södra Fyrbodal och Orustbostäder är först ut i region Väst med satsningen ”huskurage”. Tanken är att grannar ska hjälpa till i arbetet med att förebygga och förhindra våld i nära relationer.

– Det här kan bli en isbrytare i region Väst och förhoppningsvis kan det få effekter, säger kommunpolisen Ulf Darrell.

Under 2016 polisanmäldes 38 fall av misshandel i nära relationer mot kvinnor och 27 misshandelsfall mot män som begåtts av någon bekant i Stenungsund, Orust eller Tjörn.

– All misshandel och framför allt den i nära relationer är ett problem. Det finns ingen i hela landet som ska behöva utsättas för det. Jag är rätt säker på att det finns ett stort mörkertal och det här är ett sätt att jobba mot våldet, säger Ulf Darrell, kommunpolis på Orust och Tjörn.

För polisen i området Södra Fyrbodal tillsammans med Orustbostäder är nu först i region Väst med att satsa på en metod som kallas ”huskurage” som man blev bekant med genom en kriminologstuderande för ett år sedan.

– När vi såg att det gick göra något förebyggande så blev det intressant direkt. Jag tycker att det är positivt att Orustbostäder går i bräschen och hoppade på det här utan diskussioner. Det här kan bli en isbrytare i region Väst och förhoppningsvis kan det få effekter.

Tanken bakom satsningen är att grannar ska veta hur man ska göra men också våga gripa in om man misstänker att en granne utsätts för våld.

– Om man hör att någon slår någon i grannens lägenhet, vad händer då om du går bort och knackar på? Kanske vill du inte stå kvar där utan går iväg och ringer polisen. Men förhoppningsvis avbryter du då misshandeln och om det är en allvarlig misshandel så kan du rädda livet på någon, säger Ulf Darrell.

Ett stort ansvar i projektet hamnar på bostadsbolaget i att se till att de boende nås av informationen om hur man ska agera om man misstänker att någon råkar illa ut. Orustbostäder har redan skickat ut information via deras egen tidning och ska också se till att det finns info i trappuppgångar och till nyinflyttade. Polisen hoppas också att den informationen kan avskräcka eventuella gärningspersoner.

– Kan vi vara delaktiga i att minska ett samhällsproblem så vill vi självklart vara det. Det här är en viktig sak för oss och ett sätt att ta samhällsansvar, säger Ted Lärnhem, Orustbostäders vd i ett pressmeddelande.

Än så länge så är det bara Orustbostäder som hakat på satsningen, men polisen hoppas på att fler också ska vilja vara med så att det kommer igång även i Stenungsund och på Tjörn.

– Det har förts diskussioner med de andra kommunerna och där har vi kommit lite olika långt. Men det här är något som vi försöker få till stånd i alla kommuner, säger Darrell och fortsätter:

– För vår del som träffar brottsoffer som blivit utsatta för en misshandel så vet vi att om det här bara hjälper en enda individ så att den personen inte blir misshandlad eller i värsta fall ihjälslagen så är det värt allt jobb vi lägger ner.

Kajsa Lind

redaktion@lokaltidningensto.se

Så ska du göra om du är orolig för att en granne far illa:

1. Knacka på hos grannen och fråga hur det står till.

2. Om det behövs – hämta hjälp av andra grannar eller hyresvärd.

3. Ring polisen. Kontakta alltid polisen i första hand vid situationer som upplevs akuta eller hotfulla.

4. Om din oro gäller barn – kontakta socialtjänsten och gör en orosanmälan.  

Du kan läsa mer om satsningen på www.huskurage.se.

Relaterade artiklar
Fler artiklar