Karins hus fylls med slöjd i sommar

Karins hus i Henån är fyllt med konst och hantverk i sommar. Hantverksgruppen Havsverk öppnade i veckan sin verksamhet efter flytten från Kungsviken.

Aja Bergstrand är tillsammans med Ann Holmdahl en av de drivande bakom Havsverk. I år är första gången som Havsverk håller till i Henån.

Vad är HavsVerk?

– HavsVerk är en hantverksgrupp som varje sommar håller i en utställning och försäljning av slöjd, hantverk och konsthantverk. Vi öppnade upp nu i veckan. Vi har 44 deltagare finns här i år, som mest har vi haft 75 deltagande hantverkare med i gruppen. Det finns föremål i keramik, textil, trä, ull, silver och mycket mer. Vi har smycken, bruksföremål, vackra lapptäcken och glaskonst. Vi försöker bjuda in så lokalt som möjligt. De deltagande konsthantverkarna är mestadels från närområdet men vissa även lite längre ifrån. 

Hur länge har Havsverk funnits?

– HavsVerk har huserat i den gamla ICA-butiken i Kungsviken sommartid sedan mitten av 1990-talet. Under åren har många olika typer av konst och hantverk visats i Kungsviken. En del konsthantverkare har varit med länge i gruppen, andra är lite nyare.

Vad kommer det sig att ni flyttat?

– Huset vi brukar vara i har sålts och därmed har vår möjlighet att använda lokalen upphört. I sommar är vi i Karins hus, centralt i Henån. Vi delar lokal med annan slöjdförsäljning som håller till på ovanvåningen i huset, det är trevligt. Vår försäljning är i den del där Karin bodde, i huvudentrén men även en trappa upp. Vi har vårt café kvar, med äggost som brukar vara mycket populärt bland besökarna.

Vad innebär flytten för er?

– Vi möter en annan publik här, det är en annan tillströmning av besökare än i Kungsviken. Många har inte kommit i kontakt med oss innan, medan våra tidigare kunder sökt efter oss i Kungsviken och nu hittat oss här. Flera av våra stamkunder har uttryckt att de saknar vår verksamhet i Kungsviken.

Hur länge håller ni öppet?

– I år håller vi öppet varje dag kl 11-18, fram till den 4 augusti.

Erika Olofsson

0303-728229

erika.olofsson@lokaltidningensto.se