Jesper Larsson från Valsäng på Tjörn är under torsdagen på plats i Borås för att kvala in till Yrkes-SM för unga lastbilsförare. Foto: Karl-Olof Olsson.

Kärleken till lastbilar kan leda till Yrkes-SM

Jesper Larsson från Tjörn älskar att köra lastbil. Idag, torsdag, är han på plats i Borås för att delta i en kvaltävling till Yrkes-SM för unga lastbilsförare.

Han går sista året på Transportprogrammet på Mimers gymnasium i Kungälv och på torsdag är han och hans klasskamrat Ida Tuores två av ett 20-tal elever som tävlar i SM-kvaltävlingen i transportteknik för unga lastbilsförare i Borås.

Lokaltidningen STO fick sig ett snack med 18-åringen från Valsäng på Tjörn innan tävlingen.

– Jag fick frågan ifrån läraren om jag var intresserad av att vara med. Det gäller att både kunna hantera fordon men också att vara bra inom teorin. Jag tycker att det är praktiska är roligast, säger Jesper Larsson.

Tävlingen i Borås är den fjärde av sammanlagt fem kvaltävlingar där vinnaren från varje tävling går vidare till Yrkes-SM. Momenten som de tävlande kommer få utföra ska spegla en yrkesförares vardag och kommer innehålla både precisionskörning med lastbil och truck men också teoretiska moment.

– Jag tror att vi kommer få köra med lastbilen över tvättsvampar, som ska pricka rätt under hjulen. Det har jag fusktränat på en del. Men jag tycker det är kul när det är lite klurigt, säger han.

Arrangör av tävlingen är TYA, Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd, som är en paraplyorganisation med både arbetsgivare och fackförbund inom transportsektorn som medlemmar.

– Genom tävlingar i transportteknik vill vi inspirera ungdomar inte minst tjejer till ett yrkesval med stora möjligheter, både vad gäller arbetstillfällen och framtida utveckling, och samtidigt höja statusen på transportarbeten. Det ställs höga krav på förarnas yrkesskicklighet, något som på våra tävlingar visas upp av alla duktiga tävlande, säger Sigalit Slutbäck, vd på TYA i ett pressmeddelande.

Att Jesper skulle välja Transportprogrammet på gymnasiet och bli yrkeschaufför var självklart.

– Min farsa är lastbilschaufför så det var ett självklart val faktiskt. Jag skulle gärna köra lastbil som fraktar bilar, som kör till återförsäljare eller till hamnar. Det hade varit kul att få se alla nya bilmodeller, säger Jesper Larsson.

Emma Hellström

redaktion@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar