Kast med liten bohuslänning 

Kast, kamp och kul – drygt 100 matcher avverkades när Stenungsunds judoklubb bjöd in till tävling för de yngre judoentusiasterna i Bohus-Dal. 

Sveah Ahl har precis gått vinnande ur en strid på mattan mot klubbkamraten Anton Vahlenberg. 

– Det är alltid pirrigt inför en match, men jag hade vinnarskalle så det gick. Jag satsade på att  svepa med benet och fälla honom, säger Svea Ahl. 

Det är judoklubbarna i distriktet Bohus-Dal som på lördagen möts för tävling i Stenungsunds arena: Färgelanda, Korpehöla, Uddevalla, Gullmaren och Kroppefjäll. Sotenäs och Hunnebo var också inbjudna, men hade fått förhinder. Barn mellan sju och tretton år med vitt, gult eller orange bälte deltar. 

– Tanken är att vi i Bohus-Dal ska få till ett bättre samarbete genom de här distriktscuperna. Vi vill låta våra unga testa att gå match utan att det blir blodigt allvar, det ska vara kul, säger Alf Tornberg, ordförande Stenungsunds judoklubb. 

I judoklubbens lokaler på Stenungsunds arena flyger små yrväder i vita dräkter omkring: skuttar, hejar på klubbkamrater, dricker ofantliga mängder festis och övar grepp på varandra under vilda rop och tjut. Men så fort det blir dags för match är de som förbytta – bugar artigt för motståndaren och tackar efter varje match. 

– Judo är en bra sport på det viset, man lär sig disciplin, struktur och respekt för varandra. Många barn med olika diagnoser, som adhd, brukar finna sig tillrätta inom judon. 

Matcherna går fort. En del är över på bara några sekunder när någon gör en ”Ippon” – ett rent kast där motståndaren huvudsakligen landar på rygg. Detta ger full poäng och avslutar matchen. Andra får kämpa länge, som Jonas Fischer från Stenungsunds judoklubb som till slut lyckas vinna över Tilda Persson från Färgelanda med en fasthållning. 

– Jag trodde inte hon skulle vara så svår, jag kämpade så hårt jag kunde för det var trixigt, hon vred sig så mycket. Men till slut gick det, jag är väldigt nöjd! säger han. 

Lotta Hohner

lotta.hohner@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar