Katter i bur dumpades i skogen: ”De är jätterädda”

Mien Ömars mamma berättade att grannen hittat kattburar och katter, övergivna i skogen. Nu har Mien lyckats locka in en av de tre katterna.

– Vi har låtit burarna stå kvar och lagt ut lite kattmat för att locka dit ungarna.

Det var Mien Ömars mammas grannar som såg burarna. Barnen cyklade förbi, men tänkte inte riktigt på vad det var de såg. När de cyklade tillbaka lite senare såg de att det var katter i burar som var dumpade i skogen.

– Burarna var öppna, men det såg nästan ut som att en dörr var avsliten. Katterna var där i närheten, säger Mien Ömar.

Den stora katten lyckades hon locka till sig och har nu tagit hand om. De två mindre, som hon tror kan vara ungar till den stora, har inte gått att få tag i.

– Vi har sett dem och försökt locka på dem med godis och med mamman, men de är jätterädda och vi har inte fått in dem.

Det är uppe vid Furufjäll, nära Kyrkenorum, på vägen upp till naturstigen som två burar och en stor kattlåda dumpats. Kattlådan har använts av katterna och det hela ser inte ut att ha stått där så länge, enligt Mien Ömar.

Under dagen ska hon ta den stora katten till veterinären för att se om den är chippad och har en ägare. Hon har också anmält fyndet till länsstyrelsen.

– Men någon måste ju ta hand om dem tills de hittar en ägare. Katten vi fångade in vill vara nära och gosa. Hon är väldigt kärvänlig för att vara övergiven. Hon vill inte gå ut utan trivs inne så det verkar som att de blivit väl omhändertagna innan de blev dumpade.

Polisen känner ännu inte till händelsen, men Herman Egelström, stationsbefäl på polisen i Stenungsund, säger att det absolut kan röra sig om ett brott. Dels att lämna saker i naturen, dels att inte ta hand om sina djur.

– Om man äger djur måste man ta hand om dem, men hur det skulle rubriceras kan jag inte svara på nu.

Mien Ömar hoppas få tag i de två mindre katterna också, och att de hittar en ägare. Tills dess får de bo hemma hos henne.

– Vi har låtit burarna stå kvar och lagt ut lite kattmat för att locka dit ungarna.

Louise Jungmalm

louise.jungmalm@lokaltidningensto.se