Kenneth tog emot Taubepriset

En något rörd Kenneth Gärdestad fick på den stora scenen ta emot Orusts Stora Evert Taubepris.

Årets mottagare av Orusts stora Evert Taubepris är en man som stolt bär Evert Taubes berättartradition vidare: Kenneth Gärdestad. Orusts stora Evert Taube-pris är instiftat av Orusts Sparbank och Orust kommun i samarbete med Taubespelen. Priset är på 50 000 kronor och ska ges till lyriker som skriver i Evert Taubes anda.

Bankens VD Birgitta Pettersson och Orust kommuns Ronny Svensson närvarade vid söndagens Taubespelen då Kenneth Gärdestad fick ta emot sitt pris. Kennet lovordades för sitt författarskap. I motiveringen står det även att ”årets pristagare är en lyriker i sin renaste form. Han har skrivit och varit med att skapa några av våra mest älskade sångtexter. Hans författarskap finns i den sfär av odödliga textförfattare som exempelvis Evert Taube”.

En hyllning under Taubespelen till Gärdestad blev det i samband med utdelningen. Gärdestad har skrivit vackra texter och vacker musik som alla, oavsett ålder, kan nynna med i. Finurliga texter, beskrivning av platser och känslor och detta till trallvänlig musik.

I motiveringen står det bland annat om Kenneth Gärdestad ”Hans texter är en stor del av den enorma framgång som hans broder rönte och det är en låtskatt som har en given plats i svensk musikhistoria”

Erika Olofsson

0303-728229

erika.olofsson@lokaltidningensto.se