Orustbon Kia Nordqvist (MP) intar posten som ordförande för Film i Väst i enlighet med Västra Götalands regionfullmäktiges beslut. Foto Marie Hedberg

Kia nyvald ordförande i Film i Väst 

En kvinna tar över landets stora samarbetsparter inom film och TV produktion. Kia Nordqvist, ordförande för (MP) på Orust, har valts till ny ordförande för Film i Väst. 

Kia som bor utanför Henån valdes i veckan till ny ordförande för Film i Väst av Västra Götalands regionfullmäktige. Film Väst ägs av Västra Götalandsregionen. Film Västs styrelse väljs politiskt av Västra Götalands regionfullmäktige. Kia har tidigare haft en plats som ledamot i styrelsen men har nu valts att leda styrelsen.

– Jag har varit engagerad i Film i Väst länge, redan då det etablerades i Trollhättan på 1990-talet. Att nu få äran att verka som ordförande känns givetvis mycket hedrande.

Kia har en lång och bred erfarenhet inom filmproduktionsbranchen i regionen där hon bland annat varit verksam som produktions designer, manusutvecklare och scenograf. Hon har arbetat som regissör, scenograf och kostymör. Kia Nordqvist är visuell dramaturg och production designer för spelfilm.

– 2004 då Film i Väst fick en ny studio knöt de mig till sig som sakkunnig. Jag har även arbetat för dem som konstnär och som inredningsdesigner. Men det är som production designer jag arbetat mest inom filmbranchen, det har jag gjort sedan 1991. Det är en roll som innebär att jag varit ansvarig för allt som syns på filmen.

En av filmerna som Kia arbetat med är Apflickorna, där var hon just production designer.

Apflickorna är en svensk dramafilm från 2011, regisserad av Lisa Aschan. Apflickorna utsågs till Bästa film vid Guldbaggegalan 2012. Apflickorna hade Sverigepremiär på Göteborg International Film Festival 2011 och tilldelades där också Dragon Award Best Nordic Film. Filmen var även representerad vid Filmfestivalen i Berlin 2011.

– Film i Väst är inget produktionsbolag utan en samarbetspartner. De driver inga projekt själva utan är en aktör som samproducerar film.

Film Väst har sedan 1992 samproducerat ungefär 600 svenska och internationella långfilmer, dokumentärfilmer och TV-drama samt ytterligare cirka 400 kortfilmer och korta dokumentärfilmer. Film Väst är en ledande nationell aktör och efter Svenska Filminstitutet den väsentligaste finansiären av filmproduktion i Sverige. Samproduktionerna har sedan slutet på förra decenniet dominerat de svenska filmgalorna

Att Kia ska inta en ledande position som kvinna i Film i Väst styrelse är lite anmärkningsvärt eftersom hon just är den enda kvinnliga medlemmen av styrelsen.

– Jag känner mig oerhört hedrad att få tillträda som ordförande för Film i Väst. Jag kommer genom mitt ordförandeskap arbeta med att utveckla nya vägar till kreativ och innovativ samverkan med andra av regionens bolag med det mål vi har om att utveckla regionens attraktionskraft.

Kia tror och hoppas att hennes år från filmvärlden kan göra att Film i Väst tar ytterligare ett steg framåt.

– Jag ser att jag kan bidra till att ytterligare utveckla Film i Västs redan utmärkta arbete i regionen. Kanske främst genom att tillföra vissa branschspecifika tankegångar från mina erfarenheter inom filmbranschen. 

Erika Olofsson

0303-728229

erika.olofsson@lokaltidningensto.se

 

 

Relaterade artiklar
Fler artiklar