Nu har kommunstyrelsen fattat ett formellt beslut om att införa fria seniorkort i Stenungsund. Foto: Arkiv

Klart med fria seniorresor

Kommunstyrelsen i Stenungsund fattade på måndagen beslut att införa fria seniorresor från årsskiftet. Det blir över 4 985 pensionärer i Stenungsund som kan åka gratis inom kommunen.

Invånarna på Stora Askerön får dock inte del av reformen på samma sätt som alla andra. Genom Västtrafiks regler att kommungränsen är en absolut zongräns kan inte invånarna där utnyttja seniorresorna på samma sätt utan måste beställa varje resa.

Läs mer: Ny majoritet lovar fria seniorresor

Läs mer: Gratis bussresor på väg

Läs mer: Seniorer nekas busskort

Det här är samma problem som man har för de boende på Lilla Askerön som tillhör Tjörn. I bägge fallen passerar bussen kommungränsen till Orust och sedan för invånarna på Stora Askerön också kommungränsen till Tjörn och då gäller inte de fria inomkommunala seniorresorna – utan det är beställd närtrafik som skall utnyttjas. En som reagerat mot det hela är Linda Maria Hermansson (C), oppositionsråd i Stenungsund.

Hon har hela tiden varit kritisk mot de fria pensionärsresorna eftersom de gynnar pensionärer i tätorten medan de i glesbygden som har färre bussar att åka med inte får samma förmån. Dessutom menar hon att alla pensionärer kan inte dras över en kam. Det finns många som mycket väl har råd att betala sin bussresa till Stenungstorg medan andra knappt har det och verkligen behöver fria seniorresor inom kommunen.

– Jag accepterade kommunstyrelsebeslutet men fick igenom ett tillägg nämligen att kommunen ska i alla olika sammanhang arbeta för att få bort Västtrafiks gränsdragningar. Det är orimligt att Askeröborna ska behöva beställa varje resa, något som alla andra slipper. Det går fem bussar om dagen i ena riktningen och sex i den andra och det borde vara möjligt och rimligt att man utan krångel ska kunna åka på dessa utan ett krångligt beställningssystem.

Hon berättar att hon däremot inte fick igenom sitt krav att kommunen ska lösa frågan direkt genom nya regler för närbussarna.

Kommunstyrelsen satsar 1,5 miljoner per år på de fria seniorresorna som införs från 1 januari nästa år.

Lasse Andrée

0303-72 82 28

redaktion@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar