• Nu är det klart att företaget Reinertsen får uppdraget att bygga om Inovyns gamla klorfabrik i Stenungsund.

  Klorkontrakt stärker lokalt kontor

  Lokala företaget Reinertsen fixar Inovyns omställning från kvicksilver till ny membranteknik. Runt 50 ingenjörer behövs för projektet som ska vara klart i december nästa år. 

  Stenungsundsföretaget Inovyns klorfabrik har länge varit en följetång. Detta eftersom den farliga kvicksilverteknik som där används egentligen förbjudits men kunnat fortsätta användas tack vare dispenser. Under tiden har företaget letat efter en lösning för tillgången på klor, som är en viktig del i tillverkningen.  I våras blev det dock klart att företaget, som producerar olika plaster, bygger en helt ny kloranläggning med modern membranteknik istället för kvicksilver. 

  Nu är det också klart vilket företag som får uppdraget att sköta omställningen av fabriken. Teknikkonsultföretaget Reinertsen, med kontor i Stenungsund, har landat kontraktet som innebär att de sköter all projektering och upphandling. 

  – Det är väldigt roligt och naturligtvis en viss prestige för oss. Vi har slagits med många andra leverantörer från både Sverige och utlandet om det här kontraktet och är väldigt glada att Inovyn valt ett svenskt, lokalt, företag, säger Thomas Johansson, vd Reinertsen. 

  Mellan 40 och 50 ingenjörer kommer att krävas för uppdraget. De flesta av dem kommer från Stenungsundskontoret, med komplettering från bland annat Göteborg, och ska sitta i Stenungsund tillsammans med en grupp från Inovyn under tiden för uppdraget.  

  – Det här kommer verkligen stärka vårt Stenungsundskontor. Vi kommer behöva nyanställa för att täcka upp för dem som jobbar med det här, runt tio personer kommer behövas här under hösten och vintern och det är en försiktig siffra. Telefonen går redan varm. 

  Vad innebär kontraktet för er i pengar?

  – Det vill jag inte gå in på, men det rör sig om cirka 100 000 arbetstimmar under ett och ett halvt års tid. 

  Vad krävs av er när det gäller säkerhet för kvicksilversaneringen?

  – Det är inte jag rätt person att svara på, men vi har ju ett samlat ansvar ihop med Inovyn för att det ska vara säkert och bli så bra som möjligt. Det har ju också gjorts tidigare på andra orter och det finns ett väldigt stort kunnande kring det här. 

  Fabriken beräknas tas i drift i december nästa år. 

  Lotta Hohner

  lotta.hohner@lokaltidningensto.se

  Relaterade artiklar
  Fler artiklar