Kocken har lämnat köket

Jonas Espefors har varit kock i hela sitt liv. Men sedan i mars har han fått en ny utmaning.

– Nu är jag driftchef på Salt och Sill på Klädesholmen, berättar han. Jag har tagit steget från köket till att ha ansvar för både hotell och restaurang, konferens och kök här.

Vi träffas på Salt och Sill en av de många regniga och blåsiga förmiddagarna i början av januari.

– Januari och februari är lågsäsong här. Vi har precis lämnat julborden.

Salt och Sills julbord är en historia för sig.

En månads fullt ös

– Vi började i år en månad före julafton, sedan är det fullt ös i en månads tid.

Men han tycker ändå att tiden före jul visserligen är fylld av arbete men ändå skiljer sig tydligt från sommarsäsongen som han tycker har en helt annan puls.

– Efter att ha satt fram julbordet för femtonde gången känner man igen jobbet. Jag vill inte räkna på hur lång tid det tar att plocka maten in och ut och hålla hög kvalitet på det vi serverar. Matlagningen är traditionsbunden och klassisk men man måste ändå försöka hitta nya inslag.

Sillinläggningar

Traditionellt är Salt och Sill förknippat med de många sillinläggningarna.

– Vi hade 30 olika i julas, säger Jonas. Men det är ändå sex färre än vi hade året innan.

Jonas har fått känsla för matlagning och restaurangliv från farmor och farfar.

– Till skillnad från mina föräldrar var de i branschen och att komma hem till dem på middag var som att gå på restaurang, minns han.

Han bor i Höviksnäs med sin familj som består av sambon Anna-Ida och två barn, Sixten, sex år, och Tia, tre veckor.

– Man kan säga att situationen hemma förändrats mycket sedan Tia kom, säger han och ler. Jag försöker stjäla mig till lite ledig tid. Det är svårare för Anna-Ida. Amningen kan jag liksom inte bidra till.

Annars tränar paret cross-fit och Jonas är instruktör på en anläggning i Stenungsund.

Tävlingsinstinkt

– Vi måste hitta på andra saker, säger han. Tävlingsinstinkten finns där ständigt.

Förr tävlade han i matlagning också. Var i semifinal i Årets kock både 2010 och -11.

Tagit steget

– Men nu har jag blivit för gammal, säger han och skrattar. Nu är det fokus på annat. Nu känns det bra att jag tagit steget ur köket.

Nu funderar han på nya sätt att göra Salt och Sill än mer attraktivt även under lågsäsong.

INGEMAR HAMMARSTRÖM

Relaterade artiklar
Fler artiklar