En skolutflykt med Bleketskolan slutade med att en inhyrd buss vandaliserades. Nu krävs kommunen på skadestånd. Arkivfoto

Kommunen krävs på skadestånd

Under en skolutflykt med elever från Bleketskolan skars säten på den inhyrda bussen sönder. Nu kräver bussbolaget kommunen på 50 000 kronor i skadestånd.

I början på september i år skulle två klasser från Bleketskolan på skolutflykt och bland annat besöka Operan i Göteborg. För att köra eleverna fram och tillbaka anlitades Ljungskile buss. Efteråt upptäcktes att två säten var helt sönderskurna. Det hela polisanmäldes först cirka en månad efter att det hänt.

– Kommunen var först osäkra på om de ville att det här skulle polisanmälas, men för att kunna kräva dem på skadestånd behövde det finnas en formell anmälan fick vi sedan veta, så då gjorde vi det. Den lades ner och det var ju väldigt väntat. Det var så klart ingen som hade sett något bland eleverna, säger Daniel Olsson, ansvarig för försäljning och ekonomi på Ljungskile buss.

Anmälan om skadegörelse lades som sagt ned med motiveringen att brottet inte gick att utreda. Skadeståndsanspråket mot kommunen kvarstår dock, i förra veckan skickade Ljungskile buss in ett krav på 50 000 kronor till Tjörns kommun. Bolaget har uppskattat materialkostnaden till mellan 30-40 000 kronor, och till det kommer arbetskostnad och att bussarna eventuellt behöver tas ur bruk.

– Det är väldigt tråkigt det här, så onödigt, säger Daniel Olsson.

Kravet har nu gått vidare till kommunens försäkringsbolag.

– Det är överlämnat till dem för handläggning så får vi se vad de kommer fram till, detaljerna kring hur det går till har inte jag, säger Staffan Lindroos, förvaltningschef Barn- och utbildningsförvaltningen på Tjörns kommun.

Han berättar att Bleketskolan försökt ta reda på vad som egentligen hände på skolutflykten. Strax efter händelsen skickades också ett brev ut till berörda föräldrar som uppmanades prata med sina barn.

– Skolan har undersökt det här och haft flera samtal med olika elever, men inte lyckats få fram med säkerhet vem som kan ha gjort det här.

Får det här några konsekvenser för framtida skolutflykter?

– Nej, i och med att man inte lyckats få fram vem som har gjort det så kan man inte ta till åtgärder som att dra in skolutflykter generellt eller så. Kollektiva bestraffningar är förbjudet enligt skollagen.

Lotta Hohner

lotta.hohner@lokaltidningensto.se

0303 72 82 23

Relaterade artiklar
Fler artiklar