Kommunen varnar: unga berusar sig med lustgas

”Kan ge hjärnskador”. Över hundra lustgaspatroner har hittats i närheten av skolor och fritidsaktiviteter på Tjörn. Nu går kommunen ut och uppmanar föräldrar att vara vaksamma.

Lustgas har länge varit ett populärt berusningsmedel på festivaler och krogar. Ofta säljs den i ballonger så att köparen enkelt kan inhalera gasen och få ett kortvarigt rus. Patroner med lustgas används också i bland annat gräddsifoner och finns lättillgängligt i både fysiska butiker och nätbutiker.

Nyligen har man hittat över hundra sådana patroner på olika ställen där ungdomar vistas på Tjörn, och kommunen valde att gå ut med en uppmaning till föräldrar om att prata med sina ungdomar och hålla ögonen öppna efter patroner.

– Många känner inte till farorna med lustgas. Det är nog lätt att tänka att ”det används inom sjukvården- då kan det väl inte vara så farligt?” Men den lustgas som används i vården är alltid uppblandad med syre, i patronerna är det ren gas som kan ge allvarliga skador, bland annat på hjärnan, säger Caroline Jönsson som är folkhälsostrateg på Tjörns kommun.

När lustgas används som smärtlindring vid exempelvis förlossningar håller man alltid noga uppsikt så att patienten får tillräckligt med syre. Andas man däremot in för höga doser av gasen kan det leda till en syrebrist som orsakar medvetslöshet och hjärnskador, uppger Giftinformationscentralen. Vid ett mer långvarigt missbruk finns risker för neurologiska skador.

– Det här är absolut inget man ska ta lätt på, och vi vill få föräldrar att vara uppmärksamma och prata med sina ungdomar.

Att lustgas används bland unga är ingen ny trend, men omfattningen av de senaste fynden fick kommunen att reagera. Över hundra patroner utspridda på olika platser som skolor och fritidsverksamheter där många unga träffas.

– Den mängden har vi inte stött på tidigare. Vi vet inte var de är inköpta och har hört oss för med butiker i kommunen som uppger att de inte säljer dem. Så troligen har de köpts på internet eller från butiker utifrån.

Förutom att varna i de egna kanalerna har Tjörns kommun också gått ut med information via skolportalen.

– Vi fortsätter hålla koll, pratar med elever och informerar om faran.

Lotta Hohner

lotta.hohner@lokaltidningensto.se

Fakta: Helt laglig att sälja

Lustgas är en färglös gas som luktar lite sött. Namnet kommer av att den kan framkalla fnissanfall.

Gasen är inte narkotikaklassad i Sverige utan är helt laglig att sälja. Ofta säljs den i form av patroner till gräddsifoner. På flera klubbar i Göteborg säljs den i ballongform i baren. I till exempel Finland är det dock olagligt att sälja gasen i berusningssyfte.