Nu utmanar kommunen dig att ta cykeln till jobbet.

Kommunen vill se fler cykelpendlare

STENUNGSUND Ställ bilen och ta cykeln till jobbet. Nu uppmanar kommunen medborgarna att vara med och tävla i Cykelutmaningen. 

Lokaltidningen ringde upp trafikingenjören Cecilia Wideman för att ta reda på mer.

Hur går cykelutmaningen till?

– Det är en utmaning som ska uppmuntra folk att cykla, gå eller åka kollektivt till och från jobbet. Man kan anmäla sig antingen till en lagtävling eller vara med som enskild person. Varje gång man cyklar, går eller åker kollektivt till jobbet registrerar man poäng och har chans att vara med i utlottning av priser, bland annat restaurangbesök och spa-paket.

Vem kan vara med?

– Alla invånare i Stenungsunds kommun, både folk som jobbar i kommunen eller har anställning i privata företag. Tanken är att man ska ta sig till och från jobbet, men om man inte jobbar och går hos Arbetsförmedlingen eller så kan man också vara med.

Vilka effekter hoppas du att utmaningen ger?

– Att vi reser hållbarare. Och en bättre miljö med mindre trafik, buller och utsläpp. Både här i Stenungsund men också globalt. Och om fler cyklar kan vi också visa att det behöva bättre infrastruktur för det och bygga ut infrastrukturen.

Hur ser det ut med cykelpendlingen i Stenungsund i dag?

– Det kan definitivt bli bättre och det finns stor potential i kommunen. Trafikverket har gjort en utredning som visar att har man upp till en mil till jobbet så går det väldigt bra att cykla. Inom en mil kommer man väldigt långt i Stenungsund. Vi vill få folk att inse att de inte är så långt att cykla om man har en okej cykel. Jag hoppas man inser efter tävlingen att man kan fortsätta göra det.

Hur tar du dig till jobbet?

– Jag ska börja cykla! Jag bor på Tjörn och har visserligen 1,5 mil till jobbet, men jag har en bra cykel. Jag väntar bara på att de ska sopa cykelbanorna, så jag slipper få punktering.

Här kan du läsa mer om Cykelutmaningen och anmäla dig.

Sara Rönnberg

redaktion@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar