Nösnäsgymnasiet får ny idrottsprofil i form av konståkning. Helena Lindblom, huvudtränare i Stenungsunds konståkningsklubb, anställs av gymnasiet för att hålla i träningarna. Foton: Arkivbilder

Konståkning till Nösnäsgymnasiet

Nu får även konståkare möjlighet att utöva sin sport i skolan. ”Betyder väldigt mycket för klubben” säger Sara Berge, ordförande för Stenungsunds konståkningsklubb. 

De har arbetat länge för att få in konståkning bland idrottsprofilerna på Nösnäsgymnasiet. 

– Det känns fantastiskt, vi är oerhört glada! När gymnasiet började med idrottsprofiler var hockeyn före och fick den istid som fanns. Men nu har vi hittat en lösning där våra åkare får åka utanför skoltid, tidigt på morgonen, så att det gick att få ihop det.

Läs mer: Lämnar Stenungsund som distriktsmästare

Att de får hålla tillgodo med tidiga mornar blir inga större bekymmer, anser hon. 

– De får vara väldigt morgonpigga, men våra åkare är vana vid det från träningsläger och så. Konståkning är ju en tidskrävande sport och konståkare är väldigt träningsvilliga. Vi har haft ett väldigt bra samarbete med både kommunen och gymnasiet för att det här ska bli av och jag tycker vi hittat en bra lösning. 

Även gymnasiets rektor, Magnus Fagerström, är glad över att utöka antalet idrottsprofiler. 

– Vi vill bredda utbudet på vårt idrottsgymnasium och ge möjlighet till fler elever att utöva sin idrott på skoltid, säger Magnus Fagerström, rektor. Vi ser ett stort intresse för våra idrottsinriktningar och med Stenungsunds Arena precis intill gymnasieskolan så ser vi stora möjligheter att bredda vårt idrottsgymnasium ytterligare. Vi tycker också det är viktigt att erbjuda idrottsinriktningar som attraherar både tjejer och killar, säger han i ett pressmeddelande. 

Läs mer:Åberg på isen i hemmahallen

Den nya profilen kommer finnas tillgänglig från och med höstterminen. Och intresset för den är stort, menar Sara Berge. 

– Absolut, det har vi undersökt inför beslutet. Det finns ett väldigt stort intresse. Vi har också fler aktiva åkare än på väldigt länge, hela 168 stycken. Sedan hoppas vi ju att den här profilen kan locka åkare från andra kommuner. Det är fantastiskt att lilla Stenungsund kan erbjuda detta, och att vi dessutom har en ny fin ishall. Det känns verkligen som man satsar på konståkningen. 

Helena Lindblom, huvudtränare i Stenungsunds konståkningsklubb sedan många år, kommer att hålla i träningar på gymnasiet. 

– Det är väldigt roligt, vi får pussla lite med schemat så hon inte får för långa dagar. Men hon kommer vara kvar som tränare även i klubben som vanligt, säger Sara Berge. 

Vad betyder det här för er som klubb?

– Det betyder väldigt mycket. Det innebär att alla de som vill satsa på konståkning får ytterligare möjlighet till träning och stöttning. 

Lotta Hohner

lotta.hohner@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar